Revija Reporter
Slovenija

Janjo Sluga so v SMC na Janševo zahtevo disciplinirali, zdaj so na vrsti še omahljivi poslanci Desusa, ki se morajo odločiti med Janšo in Erjavcem

Igor Kršinar
39 26.148

30. jan. 2021 6:00 Osveženo: 7:31 / 30. 1. 2021

Deli na:

Janja Sluga

Primož Lavre

Zgodba o uporništvu vodje poslanske skupine SMC Janje Sluga naj bi bila končana. Po pogovoru s predsednikom stranke Zdravkom Počivalškom naj bi mu obljubila, da ne bo več solirala.

Prejšnji teden je povzročila pravo razburjenje, potem ko se je v oddaji Studio City dobrikala Alenki Bratušek in hvalila opozicijo, naslednji dan pa preprečila odboru za notranjo politiko, ki ga vodi Branko Grims, obračun s predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom.

Tako naj bi začel zadeve v SMC urejati premier Janez Janša, ki naj bi od Počivalška zahteval, da poslanko disciplinira oziroma celo vrže iz stranke, če se ne bo umirila. V tem primeru bi njeno mesto vodje poslanske skupine prevzela Janši zvesta Monika Gregorčič, Sluga pa bi kot samostojna poslanka ostala ne le brez visokega dodatka, ampak tudi brez strokovne pomoči.

Po pogovoru s Počivalškom naj bi ugotovila, da s prestopom v katero od opozicijskih poslanskih skupin nima primerne alternative. Na listi SD ne bi bila izvoljena v državni zbor, saj ima stranka v celjski volilni enoti močna kandidata v Ravnah na Koroškem (Janija Prednika) in v Velenju (Andrejo Katič). Z LMŠ se ne razume najbolje, SAB pa lahko računa kvečjemu na vstop v parlament.

Po drugi strani pa ji lahko Počivalšek po koncu mandata zagotovi lepšo prihodnost kje v gospodarstvu, tako da se ji ne bo treba vrniti nazaj na delovno mesto tajnice v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju.

S prestopom Janje Sluga v opozicijo bi vladajoča koalicija uradno imela le še 40 poslancev, če bi ji sledil še Brane Rajić pa 39. To pomeni, da bi bila še bolj odvisna od »cenika« Zmaga Jelinčiča in glasov poslancev manjšin ter odpadnikov iz Desusa.

Po drugi strani pa premier Janša ne bi zahteval njene izključitve iz SMC, če ne bi bil prepričan, da ima tudi brez nje dovolj glasov. Z Jelinčičem ima sklenjen sporazum o partnerstvu, prav tako tudi z obema poslancema narodnosti, s katerima se je pred kratkim srečal minister za kohezijo Zvonko Černač.

Poleg tega ima bržkone pod nadzorom dogajanje v Desusu, kjer poleg Roberta Polnarja računa še na najmanj Branka Simonoviča, verjetno pa tudi Franca Juršo in Ivana Hršaka. Zlasti Simonovič naj bi se prizadeval, da poslanska skupina podpiše sporazum z vlado, po katerem bi v njej v zameno za podporo ostal kmetijski minister Jože Podgoršek.

To je zmotilo celo Polnarja, ki je trem poslanskim kolegom javno očital norost in nezrelost, ker so se najprej podpisali pod konstruktivno nezaupnico, zdaj pa bi radi sodelovali z vlado. Kakorkoli, minuli torek odločitve še ni bilo, le to, da je poslanska skupina enotna in da ni ne v vladi ne v opoziciji.

Naslednji torek se bo z njimi srečal predsednik Karl Erjavec in če ne bo dobil njihove podpore, ne bo niti več skušal več kandidirati za mandatarja. Podobno od njih odločitev pričakuje tudi premier Janša, ki jim je dal do srede ultimat. Če se ne bodo odločili za sporazum z vlado, bo iz nje odletel Podgoršek.

Tako bomo naslednji teden videli, koga imajo poslanci raje: svojega predsednika stranke Erjavca ali predsednika vlade Janšo, s katerim pred volitvami vsaj javno povedano niso hoteli sodelovati.