rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V krempljih IS v Faludži kar 20.000 otrok

Deli na:
V krempljih IS v Faludži kar 20.000 otrok

Foto: Arhiv Reporterja

V Faludži, iraški utrdbi skrajnežev Islamske države, ki jo že nekaj dni oblega iraška vojska, je ujetih najmanj 20.000 otrok, je opozoril Unicef. Posvaril je, da otrokom grozita pomanjkanje hrane in prisilna vključitev v vrste skrajnih borcev.

Iraške sile so 22. maja sprožile ofenzivo proti skrajni Islamski državi, ki se je utrdila v Faludži, odtlej pa je od tam uspelo pobegniti le malo prebivalcem. Ti poročajo o hudem pomanjkanju hrane in pitne vode, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Nekaj sto družin, kolikor jih je uspelo pobegniti z ozemlja pod nadzorom IS, se je naselilo na obrobje mesta, še vedno ujeti prebivalci, ki so jih uspeli doseči po telefonu, pa sedaj govorijo o še slabših razmerah.

"Otrokom grozi prisilna vključitev v boje, soočeni so s strogimi varnostnimi pregledi in ločitvijo od svojcev," je povedal predstavnik Unicefa v Iraku Peter Hawkins.

Unicef je ob tem znova pozval k vzpostavitvi varnih koridorjev, prek katerih bi lahko civilisti pobegnili iz Faludže. ZN pa so IS obtožili, da v obupanem poskusu ubraniti eno izmed svojih najpomembnejših utrdb civiliste uporablja za živi ščit.

Iraški premier Haider al Abadi je dejal, da skrb za usodo civilistov v Faludži upočasnjuje ofenzivo iraške vojske. "Bitko bi lahko hitro končali, če zaščita civilistov ne bi bila eden temeljev našega načrta," je zatrdil. Po ocenah ZN je v mestu ujetih okoli 50.000 civilistov.