operacija, histerektomija Svet24.si

Zdravnik svojim bolnicam brez privolitve ...

polna luna Dobra karma

Obrestovalo se vam bo, če na polno luno (12. 11.)...

Josip Broz Tito Svet24.si

Zgodbe zdravnikov o Titovih poslednjih dneh in ...

stanovanje Svet24.si

Kako kupiti stanovanje brez kredita?

ženska, limona Dobra karma

Kako spremeniti svoje občutke na bolje? Takole …

JAN IN TILEN KLOBASA Njena.si

Kdo se je znesel nad mamo dvojčkov Klobasa?!

sandra Njena.si

Doma ima sanjskega moškega, a odhaja v šov ...

Svet

V Kataloniji spet vre: tisoči Kataloncev krenili proti Barceloni

Deli na:
V Kataloniji spet vre: tisoči Kataloncev krenili proti Barceloni

Protesti v Kataloniji so odziv na visoke zaporne kazni, ki so jih dobili katalonski nacionalistični politiki. - Foto: Reuters

V Kataloniji danes tretji dan potekajo protesti proti obsodbi devetih nekdanjih politikov in aktivistov na dolgoletne zaporne kazni. Po nemirni noči, ki je prinesla tudi spopade s policijo, je na tisoče protestnikov iz več katalonskih mest krenilo proti Barceloni, kjer bodo v petek z zborovanjem in splošno stavko zahtevali osvoboditev obsojenih.

Vsega skupaj okrog 20.000 udeležencev tridnevnega pohoda do Barcelone je danes začelo pot v mestih Vic, Girona, Tarrega, Tarragona in Berga. Zaradi tega bo močno oviran promet na številnih glavnih cestah, ki vodijo do Barcelone, nekatere bodo celo zaprte, poroča katalonska tiskovna agencija Catalan News.

Pohod organizirata civilnodružbeni organizaciji ANC in Omnium Cultural, katerih voditelja Jordi Sanchez in Jordi Cuixart sta med deveterico v ponedeljek obsojenih zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017.

Pohodniki naj bi se v petek zbrali na množičnem zborovanju v katalonski prestolnici. Sindikati, ki podpirajo neodvisnost Katalonije, so za ta dan v Kataloniji napovedali tudi splošno stavko.

V katalonskih mestih vse od ponedeljka potekajo protesti, ki so se nadaljevali tudi minulo noč, in marsikje sprevrgli v spopade med policijo in protestniki. Ti so med drugim zažigali barikade in škatle ter obmetavali policiste z različnimi predmeti. Po zadnjih podatkih je bilo v torek zvečer aretiranih 30 ljudi, najmanj 130 naj bi bilo ranjenih.Nekateri visoki predstavniki Katalonije so pozvali udeležence protestov, naj se vzdržijo nasilja, saj se bojijo, da bi utegnila Španija znova začasno prevzeti naloge in pristojnosti regionalne vlade. To je španska vlada že storila po referendumu o neodvisnosti jeseni 2017. Katalonski predsednik Quim Torra je o tem danes na nujnem zasedanju razpravljal s svojimi ministri.

Španski premier Pedro Sanchez, ki je ostro obsodil nasilje, se danes na pogovorih o razmerah v Kataloniji sestaja z voditelji opozicijskih strank. Že zjutraj je sprejel vodjo konservativne Ljudske stranke Pabla Casada, na programu pa je imel še srečanje z voditeljema desnosredinske stranke Ciudadanos in skrajno levega Podemos.

Kot je napovedal Sanchez, želi na pogovorih posredovati "odločenost vlade, da z odločnostjo, sorazmernostjo in enotnostjo zagotovi varnost", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protesti so se začeli po ponedeljkovi odločitvi španskega vrhovnega sodišča, ki je devetim katalonskim voditeljem zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 dosodilo od devet do 13 let zapora. Obsojeni so zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev.

loading...
Loading...