mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V jezeru pod antarktičnim ledom odkrili nove znake življenja

Deli na:
V jezeru pod antarktičnim ledom odkrili nove znake življenja

Foto: Reuters

Ruski znanstveniki trdijo, da so v vodi jezera Vostok, ki se nahaja pod debelo plastjo ledu na Antarktiki, odkrili nove znake bakterijskega življenja. Raziskovalci so preučevali vzorce iz Vostoka, ki je največje podledeniško jezero na Antarktiki. Da so do vzorcev prišli, pa so morali prevrtati skoraj štiri kilometre debelo plast ledu.

Vostok naj bi bil od površja ločen že več milijonov let. Znanstveniki so zato domnevali, da se v teh izoliranih vodah nahajajo mikroorganizmi, ki so znanosti še neznani.

"Pri preučevanju vzorcev so bile odkrite sledi DNK, ki se niso ujemale z genskim zapisom katerega koli drugega organizma v svetovni podatkovni bazi," je povedal Sergej Bulat iz laboratorija za genetiko pri sanktpeterburškem inštitutu za jedrsko fiziko.

"Zato smo odkrite oblike življenja označili za neklasificirane in neznane," je razložil Bulat. Drugi raziskovalci pa opozarjajo, da morajo podatke skrbno pregledati in preveriti drugi strokovnjaki, preden bi lahko potrdili, da so bile odkrite nove oblike življenja, poroča britanski BBC.

Raziskovalni projekt na jezeru Vostok so načrtovali in ga izvajali že vrsto let. Lokacija jezera sredi ledenega pokrova na vzhodu Antarktike je eno človeku najbolj neprijaznih okolij na svetu. Na tem območju so leta 1983 izmerili najnižjo temperaturo na Zemlji - minus 89 stopinj Celzija.