severina Svet24.si

VIDEO: Severina objavila ta posnetek in do srca ...

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Hengsberg, kmetija, avstrijski gasilci Svet24.si

FOTO: Upokojenec želel na vrtu pokopati mačko, a...

orehovlje, uhajanje plina Svet24.si

FOTO: V Orehovljah delovni stroj poškodoval ...

internal-clock-795726_1280 Dobra karma

Usodna datuma 12. in 26. 12.: osvoboditev ženskih...

jernej šugman Njena.si

Minili sta dve leti od smrti Jerneja Šugmana

tanja-balabanić, jan-klobasa Njena.si

Tanja Balabanić zaslužila na račun nestrpnežev

Magazin

V Italiji rekonstruirali DNK iz sperme fašističnega pesnika D'Annunzia

Deli na:
V Italiji rekonstruirali DNK iz sperme fašističnega pesnika D'Annunzia

Foto: Arhiv Reporterja

Italijanski forenzični strokovnjaki trdijo, da so rekonstruirali DNK narodnega vojnega junaka in pesnika Gabrieleja D'Annunzia pomočjo analize sperme, ki jo je ta pred stoletjem pustil na robcu in dal ljubici.

DNK D'Annunzia so rekonstruirali, ne da bi izkopali njegove posmrtne ostanke, je v četrtek sporočila forenzična policija. Upajo, da bo ta tehnika v prihodnosti morebiti pomagala pri razrešitvi nerešenih zločinov.

D'Annunzio je s spermo "okrašeni" robec leta 1916 kot spominek po strastni noči dal svoji ljubimci, grofici Olgi Levi Brunner. Policija v sicilijanskem Cagliariju je analizirala robec, pismo, ki ga je grofica napisala svojemu ljubimcu, ter zobno ščetko iz slonovine, ki so jo hranili v arhivu fundacije Vittoriale degli italiani.

Ostanke sperme na robcu so primerjali z DNK Federica D'Annunzia, pravnuka desničarskega revolucionarja. Vodja fundacije Giordano Bruno Guerri se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pošalil, da bi lahko izvedeni eksperiment odprl vrata bodočemu kloniranju zgodovinskih oseb brez pomoči njihovih posmrtnih ostankov.

"Nihče si ne želi klonirati D'Annunzia, a nihče ne ve, kakšne spremembe se bodo v znanosti in družbi zgodile v prihodnosti. Dobro je, da je bila DNK zbrana," je dejal.

D'Annunzio je bil pesnik, pisatelj, novinar, dramatik, med prvo svetovno vojno pa tudi vojak. Zaradi vloge v vojni je obveljal za vojnega junaka. Leta 1919 je v izraz protesta proti predlogom na pariški mirovni konferenci z nacionalističnimi podporniki zasedel Reko in razglasil neodvisno državo Italijanska uprava za Kvarner, ki pa je obstala samo 16 mesecev, ko je rapalska pogodba mesto Reka in okolico spremenila v samostojno državo, ki si jo je leta 1924 priključila Italija.

Dela D'Annunzia in njegova politična ideologija ter začasno diktatorsko vodenje Reke so v veliki meri navdihnili italijansko fašistično gibanje pod vodstvom Benita Mussolinija, čeprav D'Annunzio v njegovem režimu ni nikoli neposredno sodeloval.

loading...
Loading...