miha krusic 1 Dobra karma

Miha Krušič iskreno: 'Če bi lahko, bi bil samo ...

1_vili resnik Svet24.si

Vili Resnik pravi, da se zdaj lahko končno ...

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

Erjavec Svet24.si

FOTO: Ni bilo hladno le pivo, ki ga je užival ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

moaj-slovenija Njena.si

Okradli Alenko Košir

Magazin

V Italiji rekonstruirali DNK iz sperme fašističnega pesnika D'Annunzia

Deli na:
V Italiji rekonstruirali DNK iz sperme fašističnega pesnika D'Annunzia

Foto: Arhiv Reporterja

Italijanski forenzični strokovnjaki trdijo, da so rekonstruirali DNK narodnega vojnega junaka in pesnika Gabrieleja D'Annunzia pomočjo analize sperme, ki jo je ta pred stoletjem pustil na robcu in dal ljubici.

DNK D'Annunzia so rekonstruirali, ne da bi izkopali njegove posmrtne ostanke, je v četrtek sporočila forenzična policija. Upajo, da bo ta tehnika v prihodnosti morebiti pomagala pri razrešitvi nerešenih zločinov.

D'Annunzio je s spermo "okrašeni" robec leta 1916 kot spominek po strastni noči dal svoji ljubimci, grofici Olgi Levi Brunner. Policija v sicilijanskem Cagliariju je analizirala robec, pismo, ki ga je grofica napisala svojemu ljubimcu, ter zobno ščetko iz slonovine, ki so jo hranili v arhivu fundacije Vittoriale degli italiani.

Ostanke sperme na robcu so primerjali z DNK Federica D'Annunzia, pravnuka desničarskega revolucionarja. Vodja fundacije Giordano Bruno Guerri se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pošalil, da bi lahko izvedeni eksperiment odprl vrata bodočemu kloniranju zgodovinskih oseb brez pomoči njihovih posmrtnih ostankov.

"Nihče si ne želi klonirati D'Annunzia, a nihče ne ve, kakšne spremembe se bodo v znanosti in družbi zgodile v prihodnosti. Dobro je, da je bila DNK zbrana," je dejal.

D'Annunzio je bil pesnik, pisatelj, novinar, dramatik, med prvo svetovno vojno pa tudi vojak. Zaradi vloge v vojni je obveljal za vojnega junaka. Leta 1919 je v izraz protesta proti predlogom na pariški mirovni konferenci z nacionalističnimi podporniki zasedel Reko in razglasil neodvisno državo Italijanska uprava za Kvarner, ki pa je obstala samo 16 mesecev, ko je rapalska pogodba mesto Reka in okolico spremenila v samostojno državo, ki si jo je leta 1924 priključila Italija.

Dela D'Annunzia in njegova politična ideologija ter začasno diktatorsko vodenje Reke so v veliki meri navdihnili italijansko fašistično gibanje pod vodstvom Benita Mussolinija, čeprav D'Annunzio v njegovem režimu ni nikoli neposredno sodeloval.

Loading...