favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Italiji nove obsodbe agentov Cie zaradi ugrabitve imama

Deli na:
V Italiji nove obsodbe agentov Cie zaradi ugrabitve imama

Foto: Reuters

Prizivno sodišče v Milanu je nekdanjemu vodji italijanske vojaške obveščevalne agencije Nicolu Pollariju včeraj izreklo desetletno zaporno kazen zaradi njegove vloge pri ugrabitvi egiptovskega imama leta 2003 v Milanu. Pollarijevega bivšega namestnika Marca Mancinija je doletelo devet, še tri nekdanje italijanske agente pa po šest let zapora.

Sodišče je poleg tega ugrabljenemu kleriku Osami Mustafi Hasanu, bolj znanemu pod vzdevkom Abu Omar, prisodilo odškodnino v okvirni višini milijona evrov, njegovi soprogi pa v okvirni višini 500.000 evrov zaradi trpljenja, ki sta ga prestala.

O točni višini odškodnin bo odločilo civilno sodišče. Obsojeni imajo sicer še možnost pritožbe na italijansko kasacijsko sodišče, ki jo bodo po vsej verjetnosti izkoristili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obtožbe na račun Pollarija in štirim njegovim sodelavcem so v preteklosti opustili, saj naj bi jih pred sodnim pregonom ščitila zakonodaja o varovanju državnih skrivnosti. Kasacijsko sodišče je nato septembra lani to odločitev razveljavilo, nakar se je odhajajoča vlada premiera Maria Montija obrnila na ustavno sodišče s prošnjo, naj odločitev kasacijskih sodnikov zavrne.

Pollariju - ta vztraja, da je nedolžen, in obenem opozarja, da se zaradi varovanja državnih skrivnosti na sodišču ne more braniti - so v bran stopile tudi vse prejšnje italijanske vlade. V času levega premiera Romana Prodija je bil Pollari celo svetovalec za nacionalno varnost.



Italijanska sodišča so sicer zaradi ugrabitve Abu Omarja v odsotnosti že obsodila 23 ameriških državljanov, sodbe pa so že pravnomočne. To so bile sploh prve uradne obsodbe zaradi t.i. izrednih izročitev, ki jih je v okviru vojne proti terorizmu izvajala ameriška obveščevalna agencija Cia.

Radikalni imam Abu Omar je bil februarja 2003 ugrabljen na milanski ulici v operaciji, ki sta jo skupaj usklajevali Cia in italijanska vojaška obveščevalna služba Sismi.

Abuja Omarja, ki je imel takrat politični azil v Italiji, naj bi nato odpeljali v ameriško letalsko bazo v Avianu, nakar naj bi ga prepeljali v Nemčijo in nazadnje v Kairo, kjer naj bi ga mučili.

Cia je v okviru programa "izrednih izročitev", ki ga je leta 2003 sprožil takratni ameriški predsednik George Bush, nezakonito ugrabila množico terorističnih osumljencev in jih izročila njihovim domačim državah, kjer so jih nato mučili.