sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Italiji izbirajo naslednika Napolitana

Deli na:
V Italiji izbirajo naslednika Napolitana

Foto: Reuters

V Italiji bo danes 1009 elektorjev - poleg 630 poslancev spodnjega doma parlamenta in 321 senatorjev še 58 predstavnikov 20 dežel - začelo volitve 12. predsednika Italije. Ta bo v Kvirinalu nasledil 89-letnega Giorgia Napolitana, ki je odstopil zaradi starosti. Kdo bi to lahko postal, še ni znano. Glasovanje se bo začelo ob 15. uri.

Iskanje novega predsednika ni lahka naloga. Imeti mora bogate politične izkušnje in mednarodni ugled, pa tudi podporo več strank. Uradno zaenkrat še ni znan noben kandidat, neuradno pa naj bi bil dogovor o njem bolj ali manj dosežen.

Kandidate predlagajo politične stranke in največ možnosti za izvolitev ima načeloma kandidat najmočnejše od njih. Tokrat je to levosredinska Demokratska stranka premierja Mattea Renzija. Renzi naj bi bil po navedbah medijev naklonjen ustavnemu sodniku in bivšemu ministru za obrambo, 73-letnemu Sergiu Mattarelli.

V prvih treh krogih je za izvolitev potrebna dvotretjinska večina, kasneje zadostuje absolutna. Ker naj dveh tretjin glasov ne bi mogel zbrati noben kandidat, naj bi se prava bitka predvidoma začela šele s četrtim krogom v soboto dopoldne. Glasovanje sicer poteka za zaprtimi vrati.

Ob svoji prvi izvolitvi leta 2006 je Napolitano postal prvi nekdanji komunist, ki je zasedel predsedniški stolček, leta 2013 pa prvi, ki mu je parlament zaupal še drugi mandat. Zaradi starosti je odstopil pred dvema tednoma.