stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Indiji potrdili že več kot pet milijonov okužb s koronavirusom

Deli na:
V Indiji potrdili že več kot pet milijonov okužb s koronavirusom

Ženska z otrokom v Indiji. - Foto: Profimedia

V Indiji so do danes potrdili že več kot pet milijonov okužb z novim koronavirusom, je danes sporočilo indijsko ministrstvo za zdravje. Zadnji milijon primerov so zabeležili v samo enajstih dneh, kar je svetovni rekord v širjenju virusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Indija je s 5,02 milijona okuženih druga država na svetu, takoj za ZDA, kjer so doslej zabeležili 6,59 milijona okužb. Država, ki ima sicer 1,3 milijarde prebivalcev, beleži tudi najvišje dnevne stopnje rasti novih okužb; že nekaj dni se te številke gibljejo okoli 90.000.

Tudi danes so znova zabeležili nekaj več kot 90.000 novih okužb. Zabeležili pa so tudi rekordnih 1290 smrti zaradi covida-19, še navaja AFP.

Hitro širjenje okužb v tej azijski državi nakazuje tudi podatek, da je za prvi milijon okužb Indija potrebovala 167 dni. Za naslednjega pa le še 21 dni, kar je precej hitreje od ZDA in Brazilije, ki je tretja najbolj prizadeta država s koronavirusom.


Indija je le 29 dni zatem že podvojila število okužb in postala tretja država, ki je presegla število štirih milijonov potrjenih okužb. V začetku meseca je nato prehitela Brazilijo.

Strokovnjaki pa opozarjajo, da je število potrjenih okužb dejansko le vrh ledene gore, saj da je število testiranj v državi relativno nizko in da je v populaciji virusa še veliko več. Indija sicer opravi približno milijon testiranj na dan.

Po ocenah indijskega centra za zdravstvene raziskave, glavne agencije v državi za nadzor nad pandemijo, je raziskava prisotnosti protiteles v populaciji pokazala, da so imeli že maja okoli 6,5 milijona okuženih. Največ zlasti v mega metropolah New Delhi in Mumbai, kjer je gostota prebivalstva zelo velika.

Enako naj bi bile podcenjene številke o smrtih. Uradno so doslej zabeležili 82.066 smrti zaradi covida-19, kar je manj kot polovica števila, ki so ga zabeležili v ZDA - 195.000. Vendar pa v Indiji niti v normalnih časih pogosto ne ugotavljajo pravega vzroka smrti, kaj šele med pandemijo, po poročanju AFP še opozarjajo strokovnjaki.