Revija Reporter
Svet

Humanitarna katastrofa v Ukrajini: več kot polovica ukrajinskih otrok je morala od doma

STA

24. mar. 2022 12:06 Osveženo: 12:08 / 24. 3. 2022

Deli na:

Mala ukrajinska begunka

Matej Fišer

Zaradi vojne je morala domove zapustiti več kot polovica vseh otrok v Ukrajini, je danes sporočil Sklad ZN za otroke (Unicef). Kot so sporočili, je razseljenih 4,3 milijona od skupno 7,5 milijona ukrajinskih otrok. Približno 1,8 milijona jih je odšlo v tujino, 2,5 milijona je razseljenih znotraj države.

"Vojna je sprožila eno največjih preseljevanj otrok po drugi svetovni vojni," je sporočila generalna direktorica Unicefa Catherine Russell.

Opozorila je, da utegnejo posledice trajati več generacij. "Varnost otrok, njihova dobrobit ter dostop do osnovnih storitev ogroža strašno in neprekinjeno nasilje," je dodala.

Po podatkih ZN je bilo doslej v vojni ubitih najmanj 81 otrok, 108 pa ranjenih, vendar je dejansko število žrtev verjetno višje.

Iz Unicefa so tudi sporočili, da so zaznali zmanjšanje precepljenosti otrok, vključno s cepivi proti ošpicam in otroški paralizi, kar bi lahko kmalu povzročilo izbruhe bolezni, zlasti na območjih, kjer se zadržuje veliko ljudi.

Napovedali so, da bo v prihodnjih tednih Unicef aktiviral pomoč v obliki denarnih nakazil za najbolj ranljive družine, na ključnih lokacijah po vsej Ukrajini pa bo vzpostavil otrokom prijazne prostore.