Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V hudi železniški nesreči v Španiji umrlo skoraj 80 ljudi

Deli na:
V hudi železniški nesreči v Španiji umrlo skoraj 80 ljudi

Foto: Reuters

Število žrtev katastrofalne sredine nesreče vlaka pri mestu Santiago de Compostela na severozahodu Španije se je povzpelo na 78, je sporočil zastopnik španske vlade v regiji Galicija Samuel Juarez. Na prizorišče nesreče je medtem prispel španski premier Mariano Rajoy, ki je razglasil tridnevno žalovanje v državi.

Rajoy, ki se je že v sredo na nujni seji o nesreči sestal s pristojnimi ministri, je danes kot napovedano prispel na prizorišče nesreče. Tu je sporočil odločitev o razglasitvi tridnevnega žalovanja in v tamkajšnji bolnišnici obiskal poškodovane. Ob tem je poudaril, da je danes "zelo težak dan" za vse, saj se je zgodila dramatična katastrofa, ki se je bodo še dolgo spominjali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Število smrtnih žrtev se je medtem povzpelo na 78, od kakih 130 ranjenih pa jih je 20 v kritičnem stanju. Predsednik regije Galicija Alberto Nunez Feijoo je razglasil sedemdnevno žalovanje. Regija je tudi odpovedala načrtovano veliko slavje ob godu svojega zavetnika sv. Jakoba.

Španski kralj Juan Carlos in nekateri drugi člani kraljeve družine so v luči tragedije, ki je pretresla državo, prav tako odpovedali svoje obveznosti. Kralj je že v sredo izrazil sožalje, danes pa je odpovedal sprejem španskega tenorista Placida Dominga. Princ Felipe naj bi obiskal telekomunikacijsko podjetje Telefonica, a so tudi ta obisk odpovedali.

Iz državnih železnic Renfe so sicer danes sporočili, da vlak, ki je iztiril, ni imel "nobenih tehničnih težav" in je bil pregledan le nekaj ur pred nesrečo. "Vemo, da vlak ni imel tehničnih težav, pregled je bil opravljen tisto jutro," je zatrdil prvi mož družbe Julio Gomez-Pomar Rodriguez.



Medtem pa španski mediji poročajo o tem, da je strojevodja takoj po nesreči priznal, da je v ovinek zapeljal s hitrostjo 190 kilometrov na uro.

"Peljal sem s hitrostjo 190! Upam, da ni nihče umrl, ker mi bo to ležalo na vesti," je po poročanju časnika El Pais, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, strojevodja takoj po nesreči prek radia sporočil postaji v Santiagu de Compostela. Razlog za preveliko hitrost na odseku, kjer je ta omejena na 80 kilometrov na uro, še ni znan.

Žrtev nesreče so se sicer z minuto molka danes spomnili na evropskem prvenstvu v plavanju, ki poteka v Barceloni. Solidarnost s Španci je izrekel francoski predsednik Francois Hollande, sožalje pa so izrekli tudi v Evropski ljudski stranki (EPP).

Na vlaku, ki je potoval iz mesta Ferrol proti Madridu, je bilo v času nesreče 218 potnikov in štirje člani posadke. Narodnost žrtev še ni znana.