objemanje dreves Dobra karma

Zaščitniki božanskih modrosti na Zemlji: ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

nijz, Nacionalni inštitut za javno zdravje Svet24.si

NIJZ o cepivu za covid-19 ter ugodni ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Svet

V Hongkongu več aktivistom prepovedali sodelovanje na volitvah

Deli na:
V Hongkongu več aktivistom prepovedali sodelovanje na volitvah

Protesti v Hongkongu. - Foto: Reuters

Dvanajst prodemokratičnih aktivistov ne bo smelo sodelovati na parlamentarnih volitvah v septembru, je danes potrdila vlada v Hongkongu. Kot so navedli, so diskvalificirali kandidate, pri katerih je nevarnost, da ne bi upoštevali ustave Hongkonga ali obljubili zvestobe vladi v Hongkongu in Pekingu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Veliko kandidatov je potrdilo prepoved sodelovanja na volitvah na družbenih omrežjih, med njimi tudi eden vodilnih aktivistov Joshua Wong. "Peking kaže popolno neupoštevanje volje Hongkonžanov, tepta avtonomijo mesta in skuša obržati hongkonški parlament v svojem tesnem prijemu," je tvitnil.

Po njegovem je to največji napad na prodemokratična gibanja v metropoli, saj da so oblasti diskvalificirale skoraj vse prodemokratične kandidate tako iz mlajših progresivnih strank kot tradicionalnih zmernih.

Diskvalificirali so še druge mlade aktiviste, ki so kritični do Pekinga, med njimi Gwyneth Ho, Lesterja Shuma, Tiffany Yuen in Fergusa Leunga.


Hongkong trenutno vodijo propekinški predstavniki, v mestu pa bodo v začetku meseca potekale volitve v parlament. V 70-članskem zakonodajnem telesu je sicer nastavljeno, da imajo večino poslanci, ki so naklonjeni Pekingu, piše AFP. Volijo namreč polovico sedežev, drugo polovico pa izberejo predstavniki industrije in drugih interesnih skupin, ki običajno podpirajo celinsko Kitajsko.

Vseeno so prodemokratične stranke upale, da bi jim uspelo dobiti 35 sedežev, s čimer bi imeli dovolj moči, da blokirajo zakone.

Predstavniki volilne komisije pa pri kandidaturi upoštevajo politična stališča kandidatov, piše AFP. Hongkong dovoljuje kandidaturo le tistim, ki obljubijo, da bodo upoštevali mestno ustavo in bodo zvesti tako vladi v Hongkongu kot Pekingu. V izjavi je hongkonška vlada sicer še navedla seznam političnih stališč in dejanj, ki niso v skladu s to obvezo. Med drugim zagovarjanje neodvisnosti, sodelovanje s tujimi silami in načelno nasprotovanje novemu zakonu o nacionalni varnosti za Hongkong.

Kitajska je že pohvalila odločitev hongkonških oblasti. Kot so sporočili iz predstavništva Pekinga v Hongkongu, je nerazumljivo, da bi se vstop v parlament dovolili "brezobzirnim prestopnikom, ki skušajo uničiti eno državo, dva sistema in hongkonško blaginjo".

Loading...