Mario Galunič Dobra karma

Iskreni Mario Galunič: 'Ženske mojega življenja...

hipiji Svet24.si

Razgnali pripadnike »kulta,« ki so se zbrali ...

jansa nova24tv Reporter.si

Na strankarski televiziji SDS med intervjujem s ...

nakupovanje, trgovina Svet24.si

Trgovine bodo ob nedeljah in dela prostih dneh ...

20200316-00995849 Necenzurirano

Počivalškovim se je sfižila nabava zaščitne ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

metka Njena.si

Ljubezen po domače: Je pri Metki doma hudo ...

Svet

V Haagu obsojeni srbski vojni zločinec Momčilo Krajišnik umrl zaradi covida-19

Deli na:
V Haagu obsojeni srbski vojni zločinec Momčilo Krajišnik umrl zaradi covida-19

Momčilo Krajišnik v Haagu. - Foto: Reuters

Zaradi covida-19 je danes v bolnišnici v Banjaluki umrl obsojeni vojni zločinec in nekdanji prvi predsednik skupščine Republike srbske Momčilo Krajišnik, so potrdili v tamkajšnjem univerzitetnem kliničnem centru. Haaško sodišče je Krajšnika leta 2009 obsodilo na 20 let zapora zaradi vojnih zločinov v BiH.

Krajišinik je bil okužen z novim koronavirusom. V banjaluško bolnišnico je bil s pljučnico sprejet konec avgusta, do smrti pa je bil priključen na medicinski ventilator, so potrdili v bolnišnici.

Nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov so aprila 2000 prijeli francoski vojaki iz sestave mednarodnih mirovniških sil v BiH. Na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je bil obtožen za genocid in etnično čiščenje v BiH.

Haaško sodišče je Krajišnika leta 2006 spoznalo za krivega iztrebljanja, umorov, pregonov na rasni in verski osnovi, deportacij in nečloveškega ravnanja ter zločinov proti človeštvu. Na prvi stopnji je bil obsojen na 27 let zapora.

Po pritožbi je marca 2009 na drugi stopnji sodišče v Haagu omililo kazen na 20 let zapora. Po dveh tretjinah odslužene kazni, skupaj s priporom, je bil izpuščen na prostost leta 2013. Živel je na Palah pri Sarajevu, do smrti pa je ostal privržen politiki, zaradi katere je bil obsojen.

Krajišnik je med vojno v BiH veljal za tesnega sodelavca vodje bosanskih Srbov in prav tako obsojenega vojnega zločinca Radovana Karadžića. Pred prijetjem je bil tudi član predsedstva BiH, veljal je za konservativnega politika. Krajišnik je bil rojen v Sarajevu leta 1945.

Loading...