ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Franciji letos odpovedali maturo, prvič od uvedbe leta 1808

Deli na:
V Franciji letos odpovedali maturo, prvič od uvedbe leta 1808

Novico o odpovedani mature je javnosti sporočil minister za šolstvo Jean-Michel Blanquer . - Foto: Profimedia

Dijaki zadnjih letnikov srednjih ter tehničnih in strokovnih šol v Franciji letos ne bodo opravljali mature, ampak bodo šolanje končali s povprečno oceno na podlagi ocen v prvih treh semestrih šolskega leta, je danes sporočil minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer.

To je prvič od leta 1808, ko so v času Napoleona uvedli maturo v Franciji, da so jo odpovedali. Celo med študentskimi in delavskimi protesti maja leta 1968 je niso odpovedali, navaja agencija Reuters.

V Franciji je letos 730.000 dijakov, ki bi morali opravljati maturo, ki običajno poteka v juniju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minister je pojasnil, da so sprva nameravali konec šolskega leta omogočiti pisno opravljanje mature, a so sedaj od tega odstopili, ker tega ne morejo zagotoviti. Sedaj se bodo upoštevale ocene prvih treh semestrov letošnjega šolskega leta, torej iz obdobja pred karanteno zaradi novega koronavirusa, je pojasnil.

"To je najbolj enostavna, najbolj gotova in najbolj pravična rešitev," je dodal na novinarski konferenci in sporočil, da bo pouk trajal do 4. julija.

Zaradi pandemije novega koronavirusa so maturo in zaključne izpite za dijake odpovedali tudi v nekaterih drugih državah, med drugim na Nizozemskem in v Veliki Britaniji.

V Franciji je zaradi koronavirusne bolezni 19 po četrtkovih podatkih umrlo skupno 5387 ljudi, okoli 60.000 primerov okužb so potrdili. 26.000 bolnikov s covidom-19 je še vedno v bolnišnicah.

V državi od 17. marca zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa velja karantena, šole so zaprte, pouk pa poteka na daljavo.