Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Franciji in Španiji divjala huda neurja, v Kataloniji narasle vode odnesle mater in otroka

Deli na:
V Franciji in Španiji divjala huda neurja, v Kataloniji narasle vode odnesle mater in otroka

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Neurje s silovitimi nalivi in močnim vetrom je na jugu Francije povzročilo veliko gmotno škodo in v veliki meri ohromilo promet, saj so morali predvsem ob obali zapreti številne ceste. Oblasti so za devet departmajev razglasile oranžni alarm. Neurje je divjalo tudi v Španiji, predvsem po Balearih in Kataloniji. Umrl je en človek, še dva pogrešajo.

Portal radio France Info poroča, da je neurje, ki se je razdivjalo v torek, v več departmajih na jugu Francije ruvalo drevesa in odkrivalo strehe, žrtev pa na srečo ni bilo. Zaradi vremenskih razmer so v torek iz dveh kampov v kraju Sigean v departmaju Aude preventivno evakuirali 150 ljudi.

Na prizadeta območja, kjer je na delu več sto gasilcev, so se v minulih urah izlile ogromne količine dežja. Na mesto Narbonne v departmaju Aude je tako na primer v 24 urah padlo 126 litrov dežja na kvadratni meter, kolikor jih običajno pade v dveh mesecih.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so poplave poškodovale železniške tire, zaradi česar so morali odpovedati železniške povezave med Francijo in Barcelono ter francoskimi mesti Montpellier in Toulouse.

Vremenska ujma se je namreč nadaljevala tudi čez dan. Zaradi močnih neurij je francoski meteorološki urad za devet departmajev razglasil oranžni alarm. Ljudem so svetovali, da domove zapuščajo le, če je to res nujno. Lokalne oblasti v Montpellierju so evakuirale okoli 1000 ljudi.



Nevihtno je bilo v preteklih urah tudi v Španiji. Vreme se je razdivjalo predvsem v Kataloniji, kjer so morali zapreti številne poplavljene ceste, in na Balearskih otokih, vključno s turističnima Mallorco in Ibizo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Neurje je terjalo najmanj eno smrtno žrtev, še dve osebi pogrešajo. Včeraj zjutraj so na plaži 40 kilometrov severno od Barcelone našli truplo moškega, ki so ga pogrešali od včeraj zvečer. V katalonski provinci Tarragona pa reševalci iščejo mater in otroka, katerih bungalov so odnesle narasle vode, ko je bližnja reka prestopila bregove, navaja španska televizija.

Tudi na otokih Mallorca in Ibiza je neurje povzročilo poplave in podiralo drevesa. Na obeh otokih je bil že v torek precej moten letalski promet. Letala so med drugim preusmerjali v Barcelono in Valencio.

Tako kot v Franciji tudi za Katalonijo in Baleare za danes napovedujejo nova neurja in nalive - ob trenutno visokih temperaturah, ki se gibljejo okoli 20 stopinj Celzija.