nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Franciji bodo po preprečenem napadu okrepili varovanje katoliških cerkva

Deli na:
V Franciji bodo po preprečenem napadu okrepili varovanje katoliških cerkva

Foto: Reuters

Francoski premier Manuel Valls je včeraj pojasnil, da je v nedeljo prijeti 24-letni Alžirec načrtoval teroristični napad na kristjane, na katoliški cerkvi. S tem je želel napasti "simbol Francije, njeno bistvo", je dejal med obiskom cerkva v kraju Villejuif blizu Pariza, ki naj bi bili tarči napada.

Valls je napovedal, da bodo okrepili varnost okoli katoliških cerkva in institucij po državi. Dodal je, da bo Francija še naprej sprejemala ukrepe za zaščito simbolno pomembnih krajev, kot so cerkve, sinagoge in mošeje. Izpostavil pa je, da morajo zgodovinski kraji ostati odprti za javnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Notranji minister Bernard Cazeneuve je pred tem sporočil, da so pri 24-letnem osumljencu našli dokumente, ki nedvoumno kažejo na to, da je najverjetneje načrtoval napad na eno ali dve cerkvi.

Pariški tožilec Francois Molins je povedal, da so pri osumljencu našli več papirjev v arabščini, ki se nanašajo na džihadistično skupino Islamska država in teroristično mrežo Al Kaida, kot tudi na roko napisane načrte za napad. Osumljenec je bil tudi v stikih z nekom, morda v Siriji, ki mu je dal navodilo, da napade cerkev.

Povedal je še, da so na njegovem domu v Parizu in v avtomobilu našli štiri kalašnikovke, pištolo, strelivo, zaščitne jopiče, komunikacijske naprave ter 2000 evrov gotovine.

Cazeneuve je povedal, da je osumljenec študent informatike in da je bil francoskim obveščevalnim službam znan zaradi svoje namere, da odide v Sirijo, kjer bi se pridružil džihadistom. Dvakrat so ga preverjali, letos in lani, a niso našli zadostnih dokazov za odprtje preiskave.

Policija je preprečila napad po naključju, saj so ga aretirali, potem ko je poklical reševalno vozilo zaradi strelne rane v nogi. Zaradi narave poškodbe je policija preiskala njegov avtomobil in v njem našla madeže krvi, kalašnikovke in pištolo, je še povedal Molins.

Alžirec je tudi osumljen vpletenosti v umor 32-letne Aurelie Chatelain, ki so jo v nedeljo našli mrtvo v njenem avtomobilu v bližini kraja Villejuif. Povezava osumljenca z žrtvijo še ni znana, so pa preiskovalci v vozilu žrtve našli sledi osumljenčeve DNK, ubita pa je bila z njegovo pištolo.

Valls je Chatelainovo označil kot žrtev terorizma, župan mesta Villejuif pa je sporočil, da bodo okrepili varnost v mestu.

Molins je odprl teroristično preiskavo in dodal, da se bodo preiskovalci osredotočili na morebitne sodelavce osumljenca.

Osumljenec je po besedah tožilca v Francijo z mamo prišel leta 2001 in tam ostal dve leti, preden se je vrnil v Alžirijo. Nato se je v Francijo vrnil leta 2009.

Francoski predsednik Francois Hollande je po preprečitvi napada pozval k nacionalni enotnosti in dejal, da odkritje načrtovanega napada krepi stališče, da je treba okrepiti pristojnosti vlade pri nadzoru.

Pariz in njegovo predmestje je januarja pretresel niz džihadističnih napadov. V napadih, ki so šokirali tako Francijo kot druge države, na satirični tednik Charlie Hebdo, policistko in judovsko trgovino, je umrlo 17 ljudi. Trojico napadalcev so ubile varnostne sile.