sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V EU ni soglasja za načelni dogovor o premestitvi 120.000 beguncev

Deli na:
V EU ni soglasja za načelni dogovor o premestitvi 120.000 beguncev

Foto: Reuters

Notranji ministri EU včeraj po dolgi razpravi na izrednem sestanku v Bruslju niso uspeli doseči soglasja o načelnem, političnem dogovoru o premestitvi 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske po drugih članicah unije. Soglasja po neuradnih informacijah ni bilo mogoče doseči zaradi stališč v skupini višegrajske četverice.

O predlogu za premestitev 120.000 beguncev nimamo dogovora, ki smo ga želeli, je dejal evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. "Svet nas opazuje. Čas je, da vsakdo prevzame svojo odgovornost," je pozval.

Da je položaj dramatičen in da EU ne sme izgubljati časa, je opozoril tudi luksemburški minister za zunanje zadeve in migracije Jean Asselborn, ki je v imenu luksemburškega predsedstva vodil izredno zasedanje.

Če je majhen Luksemburg sposoben sprejeti nekaj sto ljudi drugačne veroizpovedi in barve kože, so tudi večje države, kot so Poljska, Češka in Slovaška, je Asselborn ponazoril problem. "Ta strah je treba premagati," je poudaril.

Katere države so na koncu ovirale načelni dogovor, trenutno ni povsem jasno. Asselbornove besede kažejo, da so bile problematične Poljska, Češka in Slovaška.

Slovaški notranji minister Robert Kalinak je dejal, da dogovora niso želele podpreti Slovaška, Češka in nekatere druge države, ter pozval k izrednemu vrhu EU.

Luksemburški minister pa je ob tem opozoril, da je mogoče odločitev o premestitvi 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske sprejeti tudi s kvalificirano večino in da soglasje ni nujno.

Luksemburško predsedstvo si je po njegovih besedah prizadevalo za soglasje, ker želi, da se z ukrepanjem pri soočanju z največjim izzivom po drugi svetovni vojni strinjajo vse članice.

Za včeraj se je načrtovalo sprejetje sklepov Sveta EU, na koncu so bili sprejeti le sklepi predsedstva, kar z drugimi besedami pomeni, da se z napisanim ne strinjajo vse članice.

O nekaterih točkah sklepov so se sicer strinjale vse članice, na primer o pomoči Grčiji, o seznamu varnih držav izvora, o pomenu ustreznega delovanja središč za obravnavo beguncev, imenovanih "hot spots".

Notranji ministri so sicer včeraj brez razprave potrdili julijski dogovor, ki v dveh letih predvideva premestitev 40.000 beguncev iz Italije in Grčije v druge članice unije. Pravni sklep začne veljati v torek.

Asselborn je pri tem znova izpostavil, da je pogoj za začetek izvajanja sheme za premestitev 40.000 beguncev ustrezno delovanje središč "hot spots" v Italiji in Grčiji.

Spomnil je, da se julija članice dejansko še niso uspele dogovoriti o premestitvi 40.000 beguncev, kot je predvideno, in da so obljubile, da bodo ciljno številko dosegle do konca leta. Po njegovih besedah se je treba dogovoriti še o približno 6000 osebah.

Na pomanjkanje časa je opozoril tudi prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans, ki je poudaril pomen pravega ravnovesja med solidarnostjo in odgovornostjo.

Zapreti vse meje je populistično in nemogoče, enako nemogoče je odpreti vse meje, saj bi to ogrozilo evropski socialni model, tako da je treba najti uravnoteženo rešitev, je sklenil.