zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Egiptu ubitih osem Mehičanov

Deli na:
V Egiptu ubitih osem Mehičanov

Foto: Reuters

V nedeljskem napadu na skupino 14 mehiških turistov v zahodni puščavi v Egiptu je bilo po navedbah mehiških oblasti ubitih osem Mehičanov. Oblasti so danes identificirale še šest žrtev, potem ko so že v ponedeljek potrdile, da so egiptovske varnostne sile domnevno pomotoma ubile dva Mehičana.

Mehiško zunanje ministrstvo je sporočilo, da so mehiški diplomati imeli dostop do posmrtnih ostankov žrtev in da so potrdili, da gre za mehiške turiste. Še šest jih je v bolnišnici, njihovo stanje je stabilno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Egiptovske oblasti so sporočile, da so varnostne sile v nedeljo pomotoma ubile 12 ljudi, ki so bili na zaprtem delu puščavskega območja Vahat na zahodu države, medtem ko so tam preganjale džihadiste, ki so ugrabili in obglavili Egipčana, ki je delal za vojsko.

Mehiška zunanja ministrica Claudia Ruiz Massieu je včeraj odpotovala v Kairo s svojci štirih žrtev, da bi osebno dobili odgovore egiptovskih oblasti.

Po njenih navedbah so ranjeni Mehičani povedali, da je šlo za zračni napad oz. da so jih obstreljevali z letal in helikopterjev, ko so se na poti ustavili za kosilo.

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je v ponedeljek dogodek obsodil in od Kaira zahteval preiskavo. Zunanje ministrstvo je obenem posredovalo diplomatsko noto egiptovskemu veleposlaniku, v kateri vlada obsoja nedeljski incident in terja "hitro, izčrpno in poglobljeno preiskavo".

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je včeraj po telefonu poklical mehiškega kolega. Ranjenim je obljubil vso potrebno pomoč in izrazil sožalje svojcem.

Incident se bo verjetno poznal že tako oslabljenemu egiptovskemu turizmu, ki le težko okreva po nemirnih letih v državi. Egipt je lani obiskalo deset milijonov turistov, leta 2010 pa skoraj 15 milijonov, še navaja AFP.