kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Dubaju podpis novih mednarodnih telekomunikacijskih predpisov, a brez podpisa Slovenije

Deli na:
V Dubaju podpis novih mednarodnih telekomunikacijskih predpisov, a brez podpisa Slovenije

Foto: Reuters

Na sklepni dan svetovne konference o mednarodnih telekomunikacijah WCIT-12, ki jo je v Dubaju organizirala Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU), je včeraj 89 držav članic zveze podpisalo dogovor o spremembi mednarodnih telekomunikacijskih predpisov oz. pravil (ITR). Med podpisnicami pa ni ZDA in več drugih držav, tudi Slovenije.

Podpis pod nova pravila je kot omenjeno prispevalo le 89 držav članic, medtem ko 55 držav članic tega ni storilo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal predsednik konference Mohamed al Ganim.

Ob tem je izrazil upanje, da bo teh 55 držav, ki ne želijo pristopiti k novemu dogovoru ali pa se morajo pred tem še posvetovati, ponovno razmislilo o spremenjenih pravilih, ki bodo v veljavo stopila januarja leta 2015.

Včeraj podpisan dogovor predstavlja prvo spremembo leta 1988 sprejetih pravil ITR, s strani ponudnikov internetnih storitev, aktivistov in več držav na čelu z ZDA in spletnim velikanom Google pa je deležen kritik zaradi določb v zvezi z internetom, ki bi po njihovem mnenju lahko vodile v vladni nadzor nad internetom.

Novih pravil ni podpisala tudi Slovenija, vsaj tako je razumeti iz tvita direktorata za informacijsko družbo na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Na podrobnejša pojasnila slovenske delegacije na konferenci še čakamo, je pa direktorat na svoji spletni strani http://www.informacijskadruzba.si ob začetku konference zapisal, da bo Slovenija v skladu s stališči EU zagovarjala načela odprtosti, transparentnosti in obstoječ način upravljanja interneta, ki temelji na demokratičnem sodelovanju različnih interesnih skupin.

Generalni direktor ITU Hamadoun Toure je medtem ponovil, da novi dogovor nima nobenega opravka z nadzorom interneta ali upravljanjem interneta, kljub priloženi nezavezujoči resoluciji v zvezi z internetom.

Omenjena resolucija o internetu sicer med drugim navaja, da bi vse vlade morale imeti enakopravno vlogo in odgovornost pri mednarodnem upravljanju interneta, zagotavljanju stabilnosti, varnosti in stalnosti obstoječega interneta ter njegovega nadaljnjega razvoja.



"Ta konferenca nima nobenega vpliva na internet," je prvi mož organizacije s 193 državami članicami dejal novinarjem in ponovil, da novi dogovor daje izrecno zaščito svobodi govora.

Prenovljena mednarodna telekomunikacijska pravila naj bi po navedbah ITU pomagala tlakovati pot do "hiperpovezanega sveta", ki bo ljudem po vsem svetu omogočil dostop do moči informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT).

Namen omenjenih pravil je namreč olajšati medsebojno povezljivost informacijskih in komunikacijskih storitev na globalni ravni ter zagotoviti njihovo učinkovito delovanje in široko javno dostopnost.

Prenovljena pravila dajejo poseben poudarek prihodnjim naporom za podporo državam v razvoju, spodbujanju dostopnosti za osebe s posebnimi potrebami in izpostavljanju pravice vseh ljudi do svobode izražanja prek IKT-omrežij, piše v uradnem sporočilu za javnost ob koncu konference.

Novost so tudi resolucija za bodočo vzpostavitev enotne številke za klice v sili na globalni ravni ter določila glede transparentnosti cen gostovanja v mobilnih omrežjih in energijske učinkovitosti IKT-omrežij.

Celotno besedilo prenovljenih pravil je dosegljivo na spletni povezavi http://www.itu.int/en/wcit-12/Documents/final-acts-wcit-12.pdf.

Konferenca WCIT-12 je potekala od 3. do 14. decembra v Dubaju, organizirala jo je zveza ITU, ki sicer sodi pod okrilje ZN. Konference se je udeležilo okrog 1600 delegatov iz 151 držav članic.