pasco-kruh Svet24.si

Kruh s podgano? Hvala, a nisem več lačen

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

fake news mediji lazne novice pf Reporter.si

V slovenskih medijih ostajamo samo še mazohisti, ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

skrito-v-raju, srečanje, oboževalci, igralci, aleja-sky Njena.si

Skrito v raju: Igralci takšne evforije niso ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ciper zaradi privatizacije zajele prve večje stavke po prejemu pomoči

Deli na:
Ciper zaradi privatizacije zajele prve večje stavke po prejemu pomoči

Foto: Reuters

Ciper se sooča s prvimi večjimi stavkami, odkar je lani vstopil v mednarodni program pomoči. Zaradi napovedane privatizacije, h kateri se je zavezal v zameno za pomoč, bosta v četrtek zaprti osrednji ciprski pristanišči. Že včeraj so stavkali v elektroenergetskih podjetjih, že tri dni pa stavkajo tudi v agenciji za telekomunikacijske storitve.

Pristanišči Limassol in Larnaka na jugu države, ki sta za ciprsko klecajoče gospodarstvo ključnega pomena, ne bosta ohromljeni le v četrtek, temveč bi bilo lahko delo tam moteno tudi ob koncu tedna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V elektroenergetskih podjetjih so stavkali že včeraj, s tem pa povzročili motnje pri dobavi električne energije. V agenciji za telekomunikacijske storitve so medtem tridnevno stavko začeli v ponedeljek.

V četrtek naj bi pred ciprskim parlamentom potekali tudi protesti. Poslanci bodo namreč odločali o privatizacijski zakonodaji.

Omenjene stavke so prve tovrstne, odkar je otoška država zaprosila za mednarodno pomoč. Evrske države in Mednarodni denarni sklad so Cipru zaradi kolapsa prenapihnjenega bančnega sistema, ki je z visokimi obrestnimi merami in naklonjenim zakonodajnim okvirom privabljal denar različnih bogatašev in podjetij, predvsem iz Rusije, v zameno za izpolnjevanje pogojev marca lani namenile 10 milijard evrov.

Nikozija je zato temeljito prestrukturirala dve največji banki, čakajo pa jo tudi drugi ukrepi, med drugim omenjena privatizacija.