Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V desetih dneh zaradi mraza v Evropi umrlo že več kot 500 ljudi

Deli na:
V desetih dneh zaradi mraza v Evropi umrlo že več kot 500 ljudi

Foto: Reuters

Sneg in mraz, ki še naprej stiskata Evropo, sta terjala nove smrtne žrtve. V BiH sta v sredo zaradi nizkih temperatur umrla dva človeka, v Srbiji se je število umrlih povzpelo na 14. Skupaj naj bi v Evropi v desetih dneh umrlo že več kot 500 ljudi. Zaradi ledu in močnega vetra so Srbija, Bolgarija, Romunija in Hrvaška ustavile promet po Donavi.

Od minulega tedna je na Balkanu zaradi nenavadno nizkih temperatur, ki vztrajajo že tedne, umrlo 27 ljudi, od tega 14 v Srbiji, osem v BiH, trije na Hrvaškem ter po eden v Črni gori, Makedoniji in Albaniji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tudi danes so na območju beležili nove temperaturne rekorde. V Sokolcu v BiH in v Smederevski Palanki v Srbiji so so izmerili minus 28 stopinj Celzija, medtem ko so Sarajevčani zmrzovali pri minus 23 stopinjah, Beograjčani pa pri minus 22 stopinjah.

Zaradi tega je močno porasla poraba elektrike. Srbska vlada je zato napovedala izključitev elektrike za okoli 2000 podjetij, ki niso strateškega pomena.

So pa ob tem v vladi zanikali, da bi se z redukcijami lahko soočili tudi gospodinjstva, čeprav so predtem prebivalstvo prek televizijskih ekranov pozvali, naj čimbolj varčujejo z elektriko. Sicer pa je srbski predsednik Boris Tadić v sredo predlagal, da bi prizadetim prebivalcem za februar odpisali dolg za elektriko.

Deli Novega Sada, kjer so danes prav tako izmerili rekordnih minus 27 stopinj, so davi zaradi okvare v toplarni ostali brez gretja. Celotni državi pa bi lahko začelo primanjkovati zemeljskega plina, saj naj bi imeli zalog le še za 20 dni.

V Srbiji so poleg tega v 38 občinah še vedno v veljavi izredne razmere, tamkajšnjemu prebivalstvu pa dnevno tudi s helikopterji dovažajo hrano. Tudi v BiH so številna naselja še naprej odrezana od sveta, prebivalstvo se sooča z izpadi elektrike. V Mostarju je bilo tako danes okoli 15.000 gospodinjstev brez elektrike že tretji dan zapored. Oblasti v BiH se medtem bojijo novih snežnih padavin.

Srbske železnice so medtem sporočile, da bo vlak Balkan ekspres, ki Beograd povezuje s Carigradom, zaradi poplav v Bolgariji nekaj časa vozil le do Sofije.

Zaradi mraza medtem zamrzujejo tudi reke. Deloma je ustavljen promet po celotni dolžini 2860-kilometrske Donave, povsem pa v Srbiji, Bolgariji, Romuniji in na Hrvaškem.

V Srbiji vnovične vzpostavitve prometa na tej glavni evropski rečni poti ne pričakujejo vsaj še deset dni, sicer pa so v tej državi plovbo ustavili tudi po vseh drugih rekah, med drugim na Savi in Tisi. Tamkajšnje oblasti razmišljajo, da bi na pomoč vpoklicale vojsko, ki bi ledene ploskve na rekah razbila z eksplozivom.

Vojska pa je na pomoč že priskočila v Italiji, kjer je več vasi v regiji Basilicata na jugu države zaradi tudi tri metre visokih snežnih zametov odrezanih od sveta. V Rimu se medtem pripravljajo na novo pošiljko snega, ki ga pričakujejo v petek in soboto, v Torinu pa je popokala vodovodna napeljava, zaradi česar je zalilo tamkajšnjo podzemno železnico. Zima je v Italiji terjala 43 mrtvih.

Na Poljskem so kljub rahli otoplitvi v minulih dveh dneh danes zabeležili tri nove smrtne žrtve, tako da je zima to sezono v tej državi terjala že 77 mrtvih. Še 50 ljudi je umrlo zaradi neustreznega ogrevanja.

V Rusiji je doslej zaradi mraza umrlo najmanj 110 ljudi, medtem ko so oblasti v Ukrajini brez pojasnila mrtve nehale preštevati. Do torka, ko so bili podatki še na voljo, naj bi mraz v tej državi terjal 135 mrtvih.

Mraz je 23 mrtvih terjal tudi v Latviji, 10 v Litvi in smrtno žrtev v Estonijo. Na Češkem je doslej umrlo 25 ljudi, poleg tega pa konec tedna pričakujejo nove ohladitve. V Romuniji, kjer je slabo vreme prizadelo več kot 500 krajev, od katerih jih je 310 odrezanih od sveta, so doslej našteli 44 mrtvih zaradi mraza, v Bolgariji pa 29. Na Madžarskem je hlad terjal 16 mrtvih.

V Franciji so v zadnjih dneh našteli pet smrtnih žrtev zime, prav toliko v Avstriji, na Nizozemskem pa eno. Štiri mrtve je mraz terjal v Nemčiji, kjer so bili danes že drugič v tej zimi pri proizvodnji elektrike primorani poseči v rezerve. Štirje glavni električni operaterji so namreč zaprosili za zagon termoelektrarne na jugu države in dveh elektrarn v Avstriji.

Neprijazna zima je zajela tudi južnejše kraje. V Turčiji, kjer se soočajo s snegom, mrazom in močnim vetrov, so morali danes odpovedati več deset letov. V Grčiji je od srede zaradi mraza umrlo pet ljudi. Mrzlo je celo na severu Afrike. V minulem tednu je v Alžiriji zaradi mraza umrlo najmanj 44 ljudi.