Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obrambni ministri Nata v napetem ozračju o ruskih kršitvah v Turčiji

Deli na:
Obrambni ministri Nata v napetem ozračju o ruskih kršitvah v Turčiji

Foto: Reuters

Obrambni ministri zveze Nato bodo danes v Bruslju v zelo napetem ozračju razpravljali o odzivu na ruske kršitve turškega zračnega prostora in krepitev ruskih vojaških akcij v Siriji. Slovenijo bo na neformalnem zasedanju zastopal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Miloš Bizjak.

Zaveznice so kršitev turškega zračnega prostora že obsodile kot kršitev zračnega prostora Nata ter izpostavile "izjemno nevarnost takšnega neodgovornega obnašanja", Rusijo pa pozvale k takojšnjim pojasnilom in ukrepanju za preprečitev takšnih kršitev.

Od obrambnih ministrov je danes pričakovati podobna politična sporočila: da je napad na eno zaveznico napad na Nato, da Rusiji ne bodo dovolili manipulacij ter da se od Kremlja pričakuje odgovorno obnašanje, sicer bo mednarodna skupnost ukrepala.

Turčija je leta 2012 zaradi spopadov v Siriji Nato zaprosila za okrepitev protizračne obrambe z namestitvijo raket patriot. Načrtovana je odstranitev patriotov, a zaradi ruskih kršitev bi lahko po neuradnih informacijah njihovo namestitev podaljšali.

Ministri bodo sicer razpravljali o uresničevanju zavez z vrha v Walesu s poudarkom na izvajanju akcijskega načrta pripravljenosti, sprejetega zlasti v odziv na agresijo Rusije v Ukrajini in tudi na varnostne izzive na jugu.

Ta načrt že od začetka predvideva vzpostavitev šestih poveljniških baz ali enot za integracijo sil v Estoniji, Latviji, Litvi, na Poljskem, v Romuniji in Bolgariji, ki bi v primeru krize zagotovile enoten odziv in olajšale hitro namestitev sil.

Danes pa bodo ministri predvidoma potrdili vzpostavitev še dveh enot za integracijo sil na Slovaškem in Madžarskem. Sodelovanje v okviru po