kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kacin: Sloveniji 46.000 odmerkov od dodatnih 10 milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva

Deli na:
Kacin: Sloveniji 46.000 odmerkov od dodatnih 10 milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva

Jelko Kacin - Foto: Bobo

Slovenija bo od 10 milijonov dodatnih odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha, ki so jih preusmerili iz druge polovice leta v drugo četrtletje, prejela 46.000 odmerkov, je za STA potrdil koordinator za logistiko cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin.

Pojasnil je, da je to načelen dogovor z Evropsko komisijo, na podlagi katerega bodo s Pfizerjem sklenili dogovor o dobavi dodatnih odmerkov. V državo bodo prišli v naslednjih tednih, bodisi skupaj z že napovedano pošiljko cepiv bodisi v posebni pošiljki.

Za prihodnji teden se sicer pričakujeta dve pošiljki cepiv proti covidu-19 v Slovenijo, 40.950 odmerkov cepiva Pfizer in BioNTech ter 12.000 odmerkov Moderne.

Cepiva Pfizerja in BioNTecha ter Moderne bodo uporabili za druge odmerke starejših od 70 let in posebej ranljive kronične bolnike. S Pfizerjevim cepivom cepili osebe, stare od 65 do 69 let, na voljo ga bo za okoli 47 odstotkov naročil, nekaj cepiva Moderne nameravajo razdelili v večje regijske cepilne centre.

Poleg tega pa lahko NIJZ za prihodnji teden izda cepiva AstraZeneca, v četrtek je namreč v državo prišlo 45.600 odmerkov tega cepiva, za vsa naročila, ki so prišla za celjenje oseb, starih od 60 let do 64 let. Izvajalce cepljenja pa bodo še enkrat pozvali, da lahko cepivo AstraZeneca dodatno naročijo za starostno skupino od 65 do 69 let za tiste osebe, ki bi želele cepljenje opraviti čim prej.