Revija Reporter
Svet

V Braziliji rekordno število mrtvih zaradi koronavirusa

STA

24. apr. 2020 10:54 Osveženo: 10:59 / 24. 4. 2020

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

V Latinski Ameriki se novi koronavirus pospešeno širi in terja vse več žrtev. Brazilija je v zadnjem dnevu potrdila rekordnih več kot 400 smrtnih žrtev v enem dnevu. Ekvador je po odpravi blokade v testiranjih postal druga najbolj prizadeta država v regiji. V Peruju se je število potrjenih okužb podvojilo v devetih dneh na več kot 20.000.

Brazilija je potrdila 407 smrtnih žrtev v enem dnevu, je sporočilo brazilsko ministrstvo za zdravje. Koronavirusni bolezni 19 je v državi do četrtka podleglo 3313 ljudi. Potrdili so skoraj 50.000 okužb, prave številke pa so v resnici verjetno precej višje, saj primanjkuje testov.

Predsednik Brazilije Jair Bolsonaro še naprej podcenjuje novi koronavirus in oporeka omejevanju javnega življenja. Medtem so bolnišnice v številnih zveznih državah že na robu svojih zmogljivosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Ekvadorja in Peruja medtem poročajo o porastu števila okuženih. V Ekvadorju se je po odpravi blokade pri testiranju število okuženih v četrtek skoraj podvojilo na 22.000, so sporočili s tamkajšnjega ministrstva za zdravje. Pred tem so poročali o okoli 12.000 okuženih in 560 mrtvih. Po nekaterih ocenah je covidu-19 verjetno podleglo še 1028 oseb, ki jih še niso testirali. Z novimi številkami je Ekvador druga najhuje prizadeta država v Latinski Ameriki za Brazilijo.

V Peruju so v devetih dneh podvojili število okužb, kar pomeni, da se novi koronavirus hitro širi. Doslej so potrdili 20.914 primerov okužb, umrlo pa je 572 ljudi. Perujski predsednik Martin Vizcarra je zaradi zaostritve razmer podaljšal karanteno do 10. maja. Vrhunec izbruha sicer pričakujejo v prihodnjem tednu.

V Mehiki je medtem število mrtvih preseglo 1000. Po podatkih ministrstva za zdravje je koronavirusni bolezni 19 podleglo 1069 ljudi, 11.633 pa jih je okuženih. V državi pričakujejo, da bodo vrhunec dosegli v drugem tednu maja. Čeprav je bila vlada sprva zadržana glede ukrepov, so v državi zaprli šole ter druge ne nujne obrate in storitve in ljudem svetovali, naj ostanejo doma.