Revija Reporter
Svet

V Auschwitzu danes osrednja slovesnost ob 75. obletnici poboja Romov

STA

2. avg. 2019 5:55

Deli na:

Zloglasni vhod v taborišče Auschwitz I z napisom »Arbeit macht frei« (delo osvobaja).

Marjana Vovk

Ob evropskem dnevu spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi med drugo svetovno vojno bo v nekdanjem nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz potekala osrednja spominska slovesnost. Udeležilo se jo bo več kot 1500 Romov iz vse Evrope, pa tudi predstavniki držav, mednarodnih organizacij in civilne družbe.

Spominsko slovesnost na 75. obletnico poboja Romov v Auschwitzu prireja nemški centralni svet Sintov in Romov z združenjem Romov na Poljskem in v sodelovanju z državnim muzejem Auschwitz-Birkenau.

Udeležila se jo bo tudi evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova, ki je v skupni izjavi s podpredsednikom komisije Fransom Timmermansom opozorila, da v sodobnih evropskih družbah in političnih razpravah ni prostora za razčlovečenje Romov ali drugih manjšin. "Grozodejstva iz preteklosti nas opominjajo, da sta enakost in nediskriminacija vrednoti, ki nista samoumevni," sta zapisala.

Tudi odhajajoči generalni sekretar Sveta Evrope Thornbjorn Jagland je dejal, da so "grozote holokavsta nad Romi nesporna zgodovina naše zgodovine". Po njegovih besedah je "naša dolžnost, da zagotovimo, da se takšne stvari ne bi nikoli več ponovile".

Opozoril je, da se v Evropi v zadnjem obdobju krepijo skrajna gibanja in stranke, Romi pa so še naprej žrtve nestrpnosti, sistemskega rasizma in diskriminacije.

Evropski parlament je 2. avgust za evropski dan spomina na žrtve holokavsta nad Romi razglasil leta 2015 v spomin na okoli 500.000 Romov, umorjenih v Evropi, ki so jo zasedli nacisti.