danijel borojević Svet24.si

Skrivnost najbolj iskanega slovenskega kriminalca

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

protest vlada ljubljana jenull policija pl Necenzurirano

Strojevodje iz Auschwitza #kolumna

hisa frantar ng Reporter.si

Razkošje za elito! To je graščina, ki jo pri ...

dragic doncic Ekipa24.si

Uh, to pa bo spektakel! Gogi in Luka spet skupaj v...

charlotte Odkrito.si

Tega Kate Middleton ne sme narediti!

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V BiH prijeli osem bivših pripadnikov vojske bosanskih Srbov, domnevno krivih za poboj najmanj sto Bošnjakov

Deli na:
V BiH prijeli osem bivših pripadnikov vojske bosanskih Srbov, domnevno krivih za poboj najmanj sto Bošnjakov

V BiH je policija danes aretirala osem bivših pripadnikov vojske bosanskih Srbov, za katere sumijo, da so med vojno v BiH ubili najmanj sto Bošnjakov iz vzhodnega dela Hercegovine. Vseh osem, od katerih so bili nekateri med vojno na poveljniških položajih, je osumljenih vojnih zločinov nad civilisti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Tožilstvo BiH osumljence bremeni neposrednega sodelovanja pri poboju civilistov, Bošnjakov iz mesta Nevesinje, ki spada pod Republiko srbsko.

Med žrtvami je več deset žensk in večje število otrok. Najmlajši otrok je bil star 15 dni, najstarejši dve leti. Doslej so našli posmrtne ostanke 49 oseb, posmrtne ostanke 47 žrtev še vedno iščejo.

Pripadniki paravojaških enot bosanskih Srbov so leta 1992 med množičnim etničnim pogromom ubili več kot 300 Bošnjakov in 12 Hrvatov, od tega najmanj 29 otrok. Trupla ubitih so storilci v glavnem pometali v kraške jame.

Sodišče v BiH je zaradi vojnih zločinov na 17 let zapora že obsodilo nekdanjega načelnika policije v mestu Nevesinje Krsta Savića.

Vojna v BiH je trajala od aprila 1992 do decembra 1995. Začela se je dan po obleganju Sarajeva in se je uradno končala s podpisom daytonskega mirovnega sporazuma. V vojni je umrlo več kot 100.000 ljudi. Svoje domove je moralo zapustiti 2,2 milijona ljudi. Vojna v BiH je bila najbolj krvava vojna na območju nekdanje Jugoslavije po razpadu nekdanje SFRJ.