profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zadnje ankete napovedujejo tesno volilno tekmo v Nemčiji

Deli na:
Zadnje ankete napovedujejo tesno volilno tekmo v Nemčiji

Foto: Reuters

Zadnje raziskave javnega mnenja v Nemčiji kažejo na izredno tesno volilno tekmo v Nemčiji. Sedanja črno-rumena vladna koalicija krščanskih demokratov (CDU/CSU) in liberalcev (FDP) naj bi v nedeljo dobila le kako odstotno točko več od koalicije socialdemokratov (SPD), Zelenih in Levice. Razlike so v okviru merske napake, opozarjajo analitiki.

Glede na anketo nemške televizije ZDF, ki je bila opravljena v četrtek, bi vladajoča koalicija dobila 45,5 odstotka, rdeče-zeleno-rdeča opozicija pa 44,5 odstotka. CDU/CSU bi dobila 40 odstotkov, FDP pa visi na nitki pred izpadom iz parlamenta s 5,5 odstotka podpore.

SPD bi na drugi strani dobila 27 odstotkov, Zeleni 9 odstotkov, Levica pa 8,5 odstotka. Na robu vstopa v parlament je nova, evroskeptična Alternativa za Nemčijo (AfD), kjer so se večinoma našli nekdanji člani CDU, ki nasprotujejo kanclerkini politiki reševanja evra. ZDF ji je v četrtek napovedala 4 odstotke glasov.


Kot je medtem za časnik Bild napovedal javnomnenjski institut Insa, bi tej stranki lahko uspelo preseči 5-odstotni volilni prag za vstop v parlament. To bi še dodatno zapletlo povolilno matematiko. V Insa sicer opozarjajo, da AfD podpirajo predvsem tisti, ki se niso udeležili volitev leta 2009, zato bo zanjo odločilno, ali bodo ti to nedeljo šli na volitve, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Politika sicer medtem tudi svari pred javnomnenjskimi anketami, ki da same ustvarjajo javno mnenje. Doslej namreč nacionalni televiziji ARD in ZDF v zadnjem tednu pred volitvami nista objavljali javnomnenjskih raziskav, da ne bi vplivali na volivce. Zdaj je ta zadržek odpravljen in predvsem ZDF skrbi za sprotno objavljanje anket vse do začetka glasovanja.

V Bild am Sonntag, torej nedeljski izdaji Bilda, so napovedali celo, da bodo zadnjo javnomnenjsko raziskavo opravili v soboto in jo objavili na sam volilni dan, kar se bo zgodilo prvič v zgodovini Nemčije. Predsednik bundestaga Norbert Lammert je danes to namero Bilda ostro kritiziral. Kot je dejal, bi se lahko zgodilo, da bi volivci ankete zamenjali z izidi volitev, piše dpa.