oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Avstriji v sredo srečanje držav na balkanski poti, a brez Grčije

Deli na:
V Avstriji v sredo srečanje držav na balkanski poti, a brez Grčije

Foto: Bobo

Grčija je danes protestirala, ker ni povabljena na srečanje držav o soočanju z begunskim oz. migrantskim valom na t. i. balkanski poti, ki bo v sredo na Dunaju. Nanj so sicer poleg avstrijskih povabljeni notranji in zunanji ministri Albanije, BiH, Bolgarije, Hrvaške, Kosova, Makedonije, Črne gore, Srbije in Slovenije.

Na grškem zunanjem ministrstvu so odločitev Dunaja, da vabila na Atene ne naslovi, danes označili kot "enostransko in niti najmanj prijazno dejanje". Kot so še nadaljevali, nameravajo na Dunaju očitno brez Grčije sprejemati odločitve, ki bodo neposredno zadevale Grčijo in grške meje. Grški veleposlanik na Dunaju je tudi uradno protestiral pri avstrijskih oblasteh.

Obenem je Grčija Avstrijo napadla zaradi ukrepov, s katerimi je omejila vstop beguncev in migrantov na svoje ozemlje ter sprožila domino učinek po balkanski poti, kar je že povzročilo težave v Grčiji - in to, kot je poudaril za migracije pristojen minister Joanis Muzalas, le nekaj ur potem, ko je bilo na vrhu EU dogovorjeno, da bodo meje vsaj zaenkrat ostale odprte.

Na vztrajanje grškega premierja Aleksisa Ciprasa so se namreč države na vrhu EU v petek zavezale, da bodo svoje meje za ljudi iz Sirije, Iraka in Afganistana vsaj še do vrha EU-Turčija 6. ali 7. marca pustile odprte.

A Makedonija od ponedeljka preko meje ne spušča več Afganistancev, kot pravi zato ker jih tudi Srbija ne več. Zaradi tega in tudi zaradi poostrenega nadzora na mejah se je v Grčiji že nabralo več tisoč migrantov, saj ti še naprej nemoteno prihajajo iz Turčije na grške otoke v Egejskem morju.

Atene menijo, da je za vse skupaj kriva Avstrija, saj je s svojimi ukrepi minuli teden - med drugim z napovedjo dnevnih in urnih kvot za sprejem beguncev ter uvedbo novega režima na meji - sprožila val strahu v drugih državah.

Sredine ministrske konference o migracijah na Dunaju, ki so jo poimenovali "Managing Migration Together", se bosta sicer iz Slovenije udeležila notranja ministrica Vesna Györköš Žnidar in zunanji minister Karl Erjavec.