ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Avstriji in Nemčiji nevšečnosti zaradi neurja

Deli na:
V Avstriji in Nemčiji nevšečnosti zaradi neurja

Foto: Reuters

V delih Avstrije in Nemčije povzroča neurje Petra nevšečnosti v prometu, številna gospodinjstva so ostala brez elektrike. Z jugozahoda Nemčije zaradi močnega deževja poročajo tudi o poplavah.

V Avstriji o težavah poročajo iz večine zveznih dežel, kjer močno deževje spremlja veter s hitrostjo do okoli 110 kilometrov na uro. Ponekod so namerili tudi močnejše sunke vetra, rekord je padel pri Semmeringu, kjer so namerili več kot 150 kilometrov na uro.

Gasilci so po državi opravili več sto intervencij, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Zgornji Avstriji je danes brez elektrike ostalo okoli 11.000 gospodinjstev. Iz dežele poročajo o več kot 470 intervencijah gasilcev, ki so pomagali predvsem pri čiščenju cest in električnih napeljav zaradi podrtega drevja.

O izpadu elektrike poročajo tudi iz Solnograškega, kjer je prizadetih okoli 1500 gospodinjstev. Imajo pa v deželi težave predvsem zaradi podrtega drevja. Najhuje je na območju Flachgaua v okolici Salzburga. Gasilci so morali na teren več kot 60-krat.

V Predarlski oblasti opozarjajo predvsem pred nevarnostjo snežnih plazov tretje stopnje, ki naj bi se popoldne še povišala na četrto stopnjo. Tudi tu so gasilci pomagali pri podrtem drevju in škodi na stavbah.

Podrta drevesa povzročajo težave tudi na avstrijskem Štajerskem. Na območju Lonča je drevo med drugim padlo na hišo, po deželi je bilo več cest blokiranih. Na Tirolskem je več cest zaprtih tudi zaradi zemeljskih plazov.



Preventivno so danes na Dunaju zaprli vse večje parke, med drugim živalski vrt Schönbrunn.

Vreme v Avstriji naj bi se umirilo predvidoma v sredo, do takrat pa ponekod pričakujejo tudi več centimetrov sveže snežne odeje.

V Nemčiji močno deževje povzroča težave predvsem na jugozahodu države. V bližini mesta Trier je v vasi Aach ponoči poplavilo mestno središče. Tudi drugod so potoki prestopili bregove. V eni od vasi so morali gasilci zaradi poplav iz hiše reševati družino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Močno deževje in orkanski veter povzročata težave tudi v prometu. Med drugim ne obratuje železniška povezava med krajema Trier in Perl, pri mestu Saarbrücken pa so zaprli del avtoceste.

V Nemčiji naj bi dež začel pojenjati šele danes popoldne. V Schwarzwaldu naj bi v 72 urah padlo okoli 120 litrov dežja na kvadratni meter. Veter s hitrostjo do 70 kilometrov na uro naj bi se umiril šele proti večeru.

Močan veter težave povzroča tudi na Slovaškem, kjer je na najbolj prometno obremenjenem mostu v državi, imenovanem Pristavny most, prevrnil tovornjak, je po poročanju slovaške tiskovne agencije Tasr sporočila bratislavska policija.