Revija Reporter
Slovenija

V Lipici francoz, ki se meče na tla kot v cirkusu

Biserka Karneža

26. okt. 2019 8:06 Osveženo: 8:08 / 26. 10. 2019

Deli na:

Iz Lipice so se morali posloviti trenerji iz Avstrije in Nemčije. Le zakaj?

Drži, da je Lipica popolnoma degradirana in da je ne bo več, ker je bila ukinjena njena jahalna šola? O tem je posvaril Marko Bandelli, poslanec SAB in tudi koordinator Društva civilna iniciativa za Lipico. Z vsem, kar se dogaja v kobilarni, naj bi bil, kot zatrjuje, dobro seznanjen. 

Ko je Bandelli od gospodarskega ministra Zdravka Počivalška želel izvedeti, zakaj je vodstvo Kobilarne Lipica prekinilo sodelovanje s kadri iz Avstrije in Nemčije, ki so desetletja uspešno učili slovenske jahače, mu je minister pojasnil, da je bilo sodelovanje s tujimi trenerji prekinjeno, saj po nekaj letih ni bilo želenih rezultatov. Po oceni ministra ni bilo vzpostavljenega rednega sistematičnega dela z jahači in konji niti ni bilo redne prisotnosti jahačev na treningih. Te navedbe naj bi, kot zatrjuje minister, potrjevale celo kritike iz vrst civilne iniciative.

Bandelli s pojasnilom ministra ni bil zadovoljen, očital mu je plehke odgovore. V zahtevi za dopolnitev ustnega odgovora je ministra spomnil, da smo imeli nekoč visoko klasično avstrijsko jahalno šolo, ki je bila ponos Slovenije po vsem svetu: »Zdaj pa tam obračamo enega andaluzijca in enega konja, francoza, ki se meče na tla kot v cirkusu. To ni jahalna šola Lipice, to je čista degradacija šole. Nimamo niti enega trenerja več. Jahalna šola Lipica ne obstaja več, kar nas zelo žalosti.« 

Kako je na očitke odgovoril minister? Zatrjuje, da ne drži Bandellijeva trditev, da nimamo niti enega trenerja, saj je v Lipici kar dvajset trenerjev, med njimi mladi trenerji: »Seveda to nekatere, ki so želeli imeti zadeve po starem, moti.« Opomnil je še, da se v Lipici ne bodo več reševali parcialni interesi tistih, ki so bili nanjo prisesani in da tamkajšnji konji kot tudi kulturnozgodovinski spomenik ne bodo več živela le od proračunskega denarja. Če to velja, bomo preverili ob letu osorej.