Revija Reporter
Svet

V Avstriji gradijo spominski zid z imeni žrtev holokavsta

STA

23. jun. 2020 6:00

Deli na:

Spomenik žrtvam holokavsta v Berlinu.

Katja Kaja Mejač

V Avstriji so začeli graditi spominski zid, na katerem bo 64.000 imen žrtev holokavsta iz časa druge svetovne vojne. Spomenik z imeni žrtev naj služi kot opozorilo za prihodnost, da se je treba boriti proti antisemitizmu, je ob začetku gradnje na Dunaju dejal predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka.

Spomenik naj bi dokončali konec prihodnjega leta. To bo prvi javni spomenik v Avstriji, ki bo posvečen posameznim žrtvam nacističnih zločinov. Nastaja na pobudo Kurta Tutterja, ki mu je kot otroku uspelo zbežati pred nacisti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sobotka je včeraj izpostavil, da mora spomenik služiti spominjanju. Podobnega mnenja je bil danes tudi predsednik judovske kulturne skupnosti v Avstriji Oskar Deutsch.

Deutsch je obenem zahteval več varnosti za judovsko skupnost ter pozval k bolj odločni drži proti rasizmu in antisemitizmu.

Dodal je, da je bilo Avstriji zelo težko se sprijazniti s svojo zgodovinsko odgovornostjo, saj dolga leta niso priznali sodelovanja ali sokrivde pri zločinih nacistov. Šele leta 1991 je takratni kancler Franc Vranitzky kot prvi vodja vlade priznal sokrivdo Avstrije pri nacističnih grozotah.

Osrednji spomenik v Avstriji je ustvarila britanska umetnica Rachel Whiteread na enem od dunajskih trgov. Na veliki kocki so vpisane številne knjige, kar predstavlja izgubljena življenja, zgodbe in znanje med holokavstom.