Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Avstraliji najhujši dan epidemije doslej

Deli na:
V Avstraliji najhujši dan epidemije doslej

koronavirus - Foto: Unsplash

V avstralski zvezni državi Viktorija so znova zabeležili rekordno povišanje števila novih okužb s koronavirusom in s covidom-19 povezanih smrtnih žrtev. V zadnjem dnevu so potrdili 726 okužb, večino v Melbournu, umrlo je 15 ljudi. To od začetka epidemije niso le najvišje številke za Viktorijo, temveč za celotno Avstralijo.

V Viktoriji, ki šteje skoraj 6,4 milijona prebivalcev, je doslej v povezavi s covidom-19 skupno umrlo 162 ljudi, v vsej Avstraliji pa 247. Med smrtnimi žrtvami zadnjega dne je tudi moški v 30. letih, 12 smrti pa je povezanih z domovi za starejše, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Melbournu je drugi val okužb z novim koronavirusom izbruhnil konec junija. Pred mesecem dni so tam znova razglasili karanteno, a ker številke še naprej naraščajo, so odtlej ukrepe še zaostrili.

Konec tedna je premier Viktorije Daniel Andrews v Melbournu uvedel policijsko uro, ki se začne ob 20. uri zvečer in traja do 5. ure zjutraj. Istočasno je razglasil stanje katastrofe, ki policiji in drugim organom daje dodatna pooblastila. Odprte so zgolj trgovine s hrano, lekarne, poštni uradi in bencinske črpalke.



Ljudje naj bi v čim večji možni meri delali od doma. Kdor tega ne more, bo moral od četrtka predložiti uradno dovoljenje, za katerega lahko zaprosi prek spleta. Izjema so policisti in zdravstveni delavci.

Poleg tega gredo lahko ljudje po nakupih le še enkrat dnevno, s športom pa se lahko ukvarjajo eno uro na dan v krogu največ pet kilometrov od doma. Omejitve bodo veljale najmanj do 13. septembra.

Viktorija je sicer tako rekoč odrezana od preostalega dela Avstralije, njeni prebivalci pa območja ne smejo zapuščati razen v določenih izjemah. Preostale zvezne države in ozemlja na dnevni ravni beležijo malo novih primerov okužb ali pa sploh nobenega, piše francoska tiskovna agencija AFP.