Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Uvodni izidi referenduma napovedujejo poraz zagovornikov neodvisnosti Škotske

Deli na:
Uvodni izidi referenduma napovedujejo poraz zagovornikov neodvisnosti Škotske

Foto: Reuters

Uvodni izidi referenduma v treh manjših volilnih okrajih Škotske so pokazali zmago nasprotnikov odcepitve od Velike Britanije, slika pa bo bolj jasna čez nekaj ur, ko bodo znani rezultati v velikih okrajih, kot sta Edinburgh in Glasgow.

Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da je na otočju Orkney ob 83,7-odstotni udeležbi za odcepitev glasovalo 33 odstotkov, za ohranitev Združenega kraljestva pa 67 odstotkov volivcev. Na otočju Shetlands je bil izid 64 proti 36 odstotkov v korist ohranitve Velike Britanije.

Pred tem je volilni okraj Clackmannanshire poročal o 88,6-odstotni udeležbi in izidu 54 proti 46 odstotkov za ohranitev unije. To je enak izid, kot ga je napovedala zadnja anketa britanske javnomnenjske agencije YouGov.

Vsi trije okraji sicer zaležejo le za 66.000 glasov, za referendum pa se je registriralo kar 4,3 milijona volilnih upravičencev. Referendum poteka v 32 volilnih okrajih in na okoli 5000 voliščih, kjer volivci odgovarjajo na vprašanje, ali podpirajo neodvisno Škotsko z "da" ali "ne".

Udeležba na referendumu o neodvisnosti Škotske bo, glede na uvodno statistiko, podrla vse rekorde. Dpa poroča, da je v volilnem okraju Stirling glasovalo 90,1 odstotka upravičencev, v okraju Midlothian 86,8 odstotka, v okraju South Ayrshire pa 86,1 odstotka. V Glasgowu naj bi bila udeležba 75-odstotna.

Podobno kaže tudi projekcija britanske medijske mreže BBC. 54,3 odstotka volivcev naj bi tako glasovalo proti temu, da Škotska postane samostojna, 45,5 jih je bilo za samostojnost, kaže projekcija BBC.