Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dolgotrajno štetje glasov v Ukrajini povzroča napetosti

Deli na:
Dolgotrajno štetje glasov v Ukrajini povzroča napetosti

Foto: Reuters

Pet dni po nedeljskih parlamentarnih volitvah v Ukrajini še vedno preštevajo glasove v osmih ključnih okrajih po državi. Dolgotrajno štetje glasov je razburilo ukrajinsko opozicijo, ki vladajoči Stranki regij predsednika Viktorja Janukoviča očita obsežne volilne prevare. Zmeda s štetjem pa je botrovala tudi več incidentom.

Pomanjkljivo štetje je prebudilo ukrajinske politične strasti. Medtem ko je potekalo štetje glasov v enem od volilnih okrajev v Kijevu, je prišlo do pretepa, policija pa je morala uporabiti solzivec. V drugem kijevskem volilnem okraju pa je policija na tla podrla opozicijskega kandidata, ki se je poskušal približati mizi, na kateri so bile razporejene glasovnice. V incidentu si je kandidat zlomil rebro in prst.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP od petih strank, ki so se prebile v ukrajinski parlament, glede na delne rezultate volitev vodi Stranka regij s 30 odstotki glasov, sledi pa ji strankarska zveza, v kateri je tudi stranka nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko, s 26 odstotki prejetih glasov.

Opozicijski voditelji so zagrozili, da bodo zasedli ulice, če se domnevne volilne prevare ne bodo prenehale. Ta poteza bi lahko imela resne posledice, saj so leta 2004 demonstracije v Ukrajini izsilile ponovno izvedbo zaradi volilnih prevar močno očrnjenih predsedniških volitev.



Zahodni opazovalci so kritizirali nedeljske volitve kot nepoštene in dejali, da je zaprtje Timošenkove, Janukovičeve nasprotnice, in netransparentno štetje glasov korak nazaj od demokracije.

Iz ukrajinske osrednje volilne komisije pso sporočili, da bodo glasove prešteli do danes zvečer.

Štetje glasov je sicer bolj ali manj zaključeno za večino od 450 sedežev v ukrajinskem parlamentu in Janukovičeva stranka in njeni zavezniki bodo skoraj zagotovo zasedli dovolj sedežev, da si zagotovijo večino v parlamentu. Kljub temu pa je opozicija odločena, da bo Janukoviču preprečila, da bi dosegel dvotretjinsko večino, ki je potrebna za spremembo ustave, in se zato bori za vsak sedež.