peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Svet

Dolgotrajno štetje glasov v Ukrajini povzroča napetosti

Deli na:
Dolgotrajno štetje glasov v Ukrajini povzroča napetosti

Foto: Reuters

Pet dni po nedeljskih parlamentarnih volitvah v Ukrajini še vedno preštevajo glasove v osmih ključnih okrajih po državi. Dolgotrajno štetje glasov je razburilo ukrajinsko opozicijo, ki vladajoči Stranki regij predsednika Viktorja Janukoviča očita obsežne volilne prevare. Zmeda s štetjem pa je botrovala tudi več incidentom.

Pomanjkljivo štetje je prebudilo ukrajinske politične strasti. Medtem ko je potekalo štetje glasov v enem od volilnih okrajev v Kijevu, je prišlo do pretepa, policija pa je morala uporabiti solzivec. V drugem kijevskem volilnem okraju pa je policija na tla podrla opozicijskega kandidata, ki se je poskušal približati mizi, na kateri so bile razporejene glasovnice. V incidentu si je kandidat zlomil rebro in prst.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP od petih strank, ki so se prebile v ukrajinski parlament, glede na delne rezultate volitev vodi Stranka regij s 30 odstotki glasov, sledi pa ji strankarska zveza, v kateri je tudi stranka nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko, s 26 odstotki prejetih glasov.

Opozicijski voditelji so zagrozili, da bodo zasedli ulice, če se domnevne volilne prevare ne bodo prenehale. Ta poteza bi lahko imela resne posledice, saj so leta 2004 demonstracije v Ukrajini izsilile ponovno izvedbo zaradi volilnih prevar močno očrnjenih predsedniških volitev.Zahodni opazovalci so kritizirali nedeljske volitve kot nepoštene in dejali, da je zaprtje Timošenkove, Janukovičeve nasprotnice, in netransparentno štetje glasov korak nazaj od demokracije.

Iz ukrajinske osrednje volilne komisije pso sporočili, da bodo glasove prešteli do danes zvečer.

Štetje glasov je sicer bolj ali manj zaključeno za večino od 450 sedežev v ukrajinskem parlamentu in Janukovičeva stranka in njeni zavezniki bodo skoraj zagotovo zasedli dovolj sedežev, da si zagotovijo večino v parlamentu. Kljub temu pa je opozicija odločena, da bo Janukoviču preprečila, da bi dosegel dvotretjinsko večino, ki je potrebna za spremembo ustave, in se zato bori za vsak sedež.

loading...
Loading...