Peter Grk Svet24.si

Čez pet do deset let bodo razmere v mednarodni ...

Will Smith Svet24.si

Will Smith z eno potezo potopil 80-milijonski ...

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

stankica filerji Njena.si

Sanjski moški: Stankica iznakažena po lepotnem ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Svet

Ursula von der Leyen ponovno izvoljena za predsednico Evropske komisije

Deli na:
Ursula von der Leyen ponovno izvoljena za predsednico Evropske komisije

Nova/stara predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen - Foto: Evropski parlament

Evropski parlament je danes na tajnem glasovanju potrdil Ursulo von der Leyen za nov petletni mandat na čelu Evropske komisije. Imenovanje nemške političarke iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) je podprl 401 poslanec. Glasovalo je 707 poslancev, proti jih je bilo 284, 15 se jih je vzdržalo, sedem glasovnic pa je bilo neveljavnih.

Ursula von der Leyen si bo znova prizadevala za oblikovanje spolno uravnotežene Evropske komisije, je povedala danes po izvolitvi za nov mandat na čelu tega izvršilnega organa EU. Tako bo članice znova pozvala, naj ji posredujejo imeni kandidata in kandidatke. Podporo 401 poslanca Evropskega parlamenta je označila za izraz močnega zaupanja.

"Znova si bom prizadevala, da bo v kolegiju komisarjev enako število žensk in moških," je po današnji izvolitvi v Evropskem parlamentu povedala von der Leyen.

Zato bo voditelje držav članic v prihodnjih tednih pozvala, naj ji posredujejo imeni kandidata in kandidatke za položaj v komisiji. Od članic, ki bodo predlagale obstoječe komisarje oziroma komisarke, tega ne pričakuje, je pojasnila von der Leyen.

Nato bo sredi avgusta začela pogovore s komisarskimi kandidati. "Želim izbrati najboljše kandidate, ki delijo zavezanost Evropi," je povedala.

Na današnjem glasovanju v Evropskem parlamentu jo je podprl 401 poslanec, potrebovala pa je 360 glasov. Pred petimi leti je bila medtem potrjena s tesno večino devetih glasov.

"To pošilja močno sporočilo zaupanja in je tudi priznanje za trdo delo, ki smo ga skupaj opravili v zadnjih petih letih," je povedala glede rezultata, ki je bil boljši kot leta 2019, ko je prvič prevzela vodenje Evropske komisije.



Za podporo se je zahvalila političnim skupinam Evropske ljudske stranke (EPP), socialistov in demokratov (S&D) ter liberalcev (Renew), ki so že doslej sestavljale neformalno koalicijo na ravni EU, pa tudi Zelenim. Ti je pred petimi leti niso podprli, danes pa so jo.

"Prizadevala si bom za intenzivno in kar se da dobro sodelovanje s tistimi, ki so me podprli," je povedala.

Današnji rezultat po njenih besedah kaže, da je bilo prav, da je pri pridobivanju podpore pristopila k vsem političnim silam, ki so proevropske, ki podpirajo Ukrajino in zagovarjajo vladavino prava.

Pogovarjala se je namreč tudi s skrajno desnimi Evropskimi konservativci in reformisti (ECR) pod vodstvom italijanske premierke Giorgie Meloni, vendar pa je evroposlanci italijanske vladajoče stranke Bratje Italije danes niso podprli, prav tako ne večina drugih nacionalnih delegacij v ECR.

Kot ključne prioritete za prihodnji mandat je naštela izboljšanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva, varnost in obrambo ter socialno pravičnost, kot najpomembnejšo pa je izpostavila okrepitev evropske demokracije.

"Vsi skupaj delamo za močno Evropo," je sporočila Evropejcem. Za to si je treba prizadevati ne glede na rezultate volitev drugod po svetu, je odgovorila na vprašanje, v kolikšni meri je pri pripravi programa upoštevala možnost, da se v Belo hišo po jesenskih predsedniških volitvah v ZDA vrne republikanec Donald Trump.