vrtec, tommaso, avto Svet24.si

Na dvorišču vrtca avto do smrti zbil 4-letnika

Kavni aparat Svet24.si

Zaradi predrage kave poklical policijo, ta pa je ...

plinski-t Necenzurirano

Prazne obljube Hrvaške: Slovenija ostala brez ...

rtv slovenija bobo Reporter.si

Levica je leta »harala« po RTV, zdaj pa se je ...

kelsey wingert Ekipa24.si

Grozljivo! Novinarko 'pokosila' žogica, ki je ...

Magnifico Odkrito.si

Magnifico v nebesih

doncic pm Ekipa24.si

Šok: Dončić ima zdravstvene težave, zadnjo ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban si lasti hrvaški Jadran? Hrvate je šokiral in razbesnel z izjavo: Če nam ne bi vzeli morja…

Deli na:
Orban si lasti hrvaški Jadran? Hrvate je šokiral in razbesnel z izjavo: Če nam ne bi vzeli morja…

Madžarski premier Viktor Orban - Foto: Reuters

Hrvaško zunanje ministrstvo je včeraj obsodilo izjavo madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je po poročanju hrvaških medijev namignil, da je bil Madžarski odvzet del Jadrana. Njegova izjava prihaja v luči nasprotovanja evropskemu embargu na uvoz ruske nafte, ministrstvo pa je na zagovor že vpoklicalo madžarskega veleposlanika na Hrvaškem.

Madžarski premier je prejšnji teden dejal, da njegova država ne bi imela težav z embargom na uvoz ruske nafte, če ne bi bila prikrajšana za morje, pri čemer je očitno mislil na hrvaško obalo, katere deli so nekoč pripadali Madžarski, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Hrvaška ostro obsoja izjavo madžarskega premierja in vse ozemeljske težnje do sosednjih suverenih držav," so sporočili z zunanjega ministrstva in opozorili, da takšne izjave po nepotrebnem rušijo dobrososedske odnose. Prav tako so zaradi te izjave na razgovor povabili madžarskega veleposlanika v Zagrebu, hrvaški veleposlanik pa je za pojasnilo zaprosil tudi v Budimpešti.

Orbanova izjava prihaja v luči nasprotovanja Madžarske evropskemu embargu na uvoz ruske nafte, zaradi česar je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v ponedeljek obiskala Budimpešto.

Kot je nedavno za francosko tiskovno agencija AFP pojasnil neimenovani diplomat, bi Madžarska potrebovala nov plinovod za zagotovitev oskrbe z nafto. Nov plinovod bi jo povezoval s Hrvaško, ki ima dostop do morja, zato pa išče jamstva, da se bo Zagreb angažiral pri gradnji te infrastrukture, ter jamstva za evropska sredstva.