Revija Reporter
Svet

UNRWA očita Izraelu, da onemogoča dobavo humanitarne pomoči na sever Gaze

STA

22. okt. 2024 9:48 Osveženo: 9:50 / 22. 10. 2024

Deli na:

Palestinci v Gazi pred skladiščem UNRWA - oblegano enklavo tepe lakota.

Profimedia

Izrael še naprej onemogoča dobavo nujne humanitarne pomoči na sever Gaze, je v ponedeljek opozoril vodja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini. Ob splošnem pomanjkanju je Lazzarini opozoril še na nedelujoče bolnišnice in poročila o hudi prezasedenosti zatočišč ter trupla na ulicah na severu enklave.

"Humanitarne agencije, vključno z UNRWA, morajo dobiti dostop do severa Gaze," je na omrežju X zapisal Lazzarini, ki je ob tem opisal grozljive razmere, ki vladajo v tem delu razdejane enklave.

Izrael onemogoča dobavo pomoči, bolnišnice brez elektrike pa niso zmožne skrbeti za tamkajšnje prebivalce, opozarja Lazzarini. Zatočišča agencije ZN so prenapolnjena, po pričevanjih s severa pa mnoge, ki poskušajo zbežati, ubijejo, je še dodal.

Zaradi nevarnosti njihova trupla ostajajo na ulicah, prav tako so onemogočene misije reševanja izpod ruševin.

Lazzarini je v tej luči znova pozval k premirju v Gazi. Izrael to zavrača, tako kot redno zavrača očitke o dobavi zadostnih količin pomoči v Gazo.

Potem ko je Lazzarinijev namestnik Sam Rose v nedeljo na ameriški televiziji CNN opozoril na velike količine humanitarne pomoči, ki čaka na vstop v Gazo, ga je Cogat, organ izraelskega obrambnega ministrstva, pristojen za palestinske civilne zadeve, obtožil laganja, češ da so za dobavo trenutno odprti trije prehodi z Gazo.

Na nezadostno pomoč civilnemu prebivalstvu so v nedavnem pismu izraelskim oblastem opozorili tudi v Washingtonu.