tesno Svet24.si

Najemodajalci bi za enoposteljno sobo radi ...

tone stojko Svet24.si

Izkušen fotoreporter osupel, policaj mu je ...

italija, covid potrdilo Svet24.si

Covid-19 potrdila bodo obvezna za vse delavce v ...

bojan pozar jelincic bobo1 Reporter.si

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Minister Dikaučič, kje je denar iz vaših ...

tina-kunakey Odkrito.si

Prej z Monico, sedaj z NJO ...

sveča Ekipa24.si

Celotna regija je v solzah! Umrl je največji ...

Svet

Umik ZDA iz Afganistana katastrofa ali celo izdaja?

Deli na:
Umik ZDA iz Afganistana katastrofa ali celo izdaja?

Mnogo ljudi je skušalo danes zbežati iz države - obupani so se oklepali zunanjosti letal. - Foto: Profimedia

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v ponedeljek v odboru za mednarodne odnose predstavniškega doma kongresa zagovarjal umik iz Afganistana, pri tem pa se je soočil z ostrimi kritikami republikancev, ki so opozorili na katastrofo in celo izdajo.

Blinken je skušal odgovornost prevaliti na prejšnjo vlado Donalda Trumpa, ki se je s talibani dogovorila o datumu umika Američanov iz Afganistana, ter na vlado afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija, ki je prehitro pokleknila pred talibani, ki so 15. avgusta zasedli Kabul.

"Rok za umik smo nasledili, nismo pa nasledili načrta za umik," je dejal Blinken. Ameriški državni sekretar je še junija zatrjeval, da talibani ne bodo prevzeli države z danes na jutri.

"Niti najbolj pesimistične ocene niso predvidele, da se bodo vladne sile v Kabulu sesedle, ko bodo ameriške sile še tam," je dejal Blinken in evakuacijo Američanov, tujcev in Afganistancev v takšnih okoliščinah označil za izjeme podvig.

"V najtežjih okoliščinah smo vzpostavili največji zračni most v zgodovini in evakuirali na varno 124.000 ljudi," je dejal Blinken, ki priznava, da je v Afganistanu še vedno okrog 100 ameriških državljanov in več tisoč imetnikov dovoljenj za delo in bivanje v ZDA."To je bila katastrofa epskih razsežnosti, ki je ohrabrila talibane in druge ameriške nasprotnike. To lahko opišem le z eno besedo - izdaja," je dejal vodilni republikanec v odboru Michael McCaul iz Teksasa.

Tudi predsednik odbora, demokrat Gregory Meeks iz New Yorka, ni našel pohvalnih besed, ampak je dejal, da bi lahko zadeve drugače izpeljali.

Republikanec iz Illinoisa, ki v stranki ni priljubljen, ker kritizira Trumpa, je odgovornost pripisal obema vladama. "Trumpova vlada je stvari napačno zastavila, Bidnova jih je napačno izpeljala," je dejal.

State Department je v ponedeljek naznanil dodatno humanitarno pomoč za Afganistan, vredno 64 milijonov dolarjev. V letošnjem proračunskem letu so ZDA za to že namenile 330 milijonov dolarjev, od leta 2002 pa skupaj štiri milijarde. Pomoč bodo namenili preko mednarodnih organizacij, kot sta Visoki komisariat ZN za begunce in Svetovna zdravstvena organizacija.

Loading...