sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Predstavnikom oblasti v BiH »čestitke« s prizori vojnih zločinov

Deli na:
Predstavnikom oblasti v BiH »čestitke« s prizori vojnih zločinov

Foto: Reuters

Na stotine naslovov v BiH so v minulih dneh romale neobičajne "čestitke" z vse prej kot prazničnimi prizori vojnih zločinov. Njihov pošiljatelj so bošnjaška združenja, ki zastopajo žrtve vojne ter svojce pogrešanih in ubitih v vojni v BiH. Za to akcijo so se odločila ob 9. januarju - dnevu, na katerega Republika srbska praznuje svojo ustanovitev.

Do pet tisoč razglednic so natisnili in poslali organom oblasti ter številnim uradnikom in politikom, od občinskih do tistih na državni ravni. Z njimi so naslovnike želeli spomniti na temelje, na katerih je nastala Republika srbska, in jih opomniti, da prihodnost ne more temeljiti na zločinih.

Na razglednica so med drugim prizori žrtev, ki so jih lani ekshumirali iz množičnega grobišča Tomašica pri Prijedoru. Tam so doslej našli posmrtne ostanke več kot 400 Hrvatov in Bošnjakov, ubitih leta 1992.

V projektu je sodelovalo kakih 20 združenj, med drugim Združenje žrtev in prič genocida v BiH ter matere enklav Srebrenica in Žepa. Njihovi predstavniki so včeraj v Sarajevu javnosti predstavili akcijo in razloge zanjo.

V Republiki srbski 9. januarja, to bo v četrtek, praznujejo dan republike. Na ta dan leta 1992 je del poslancev srbske narodnosti v skupščini tedanje Socialistične republike BiH razglasil "republiko srbskega naroda v BiH". Ta se je kasneje preimenovala v Republiko srbsko in je bila kot ena od dveh entitet BiH potrjena leta 1995 z daytonskim sporazumom.