bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

Adam Delius Ekipa24.si

Oglasil se je Delius! Tu je novi trener in njegova...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajinska vlada v oblegani Mariupolj poslala 45 avtobusov za evakuacijo

Deli na:
Ukrajinska vlada v oblegani Mariupolj poslala 45 avtobusov za evakuacijo

Mariupolj - Foto: Profimedia

Po ruskem zagotovilu o začasni prekinitvi ognja v Mariupolju je ukrajinska vlada v to oblegano pristaniško mesto na jugovzhodu Ukrajine za evakuacijo civilistov poslala 45 avtobusov. Delamo vse, kar je v naši moči, da bi civilistom omogočili odhod iz obleganega mesta, je sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

"Nocoj nas je Mednarodni odbor Rdečega križa obvestil, da je Rusija pripravljena odpreti humanitarni koridor iz Mariupolja do Zaporožja prek pristanišča Berdjansk, ki ga nadzoruje Rusija," je v sredo zvečer sporočila v videoposnetku, ki ga je objavila na Telegramu, povzemajo tuje agencije. Napovedala je, da bo vlada iz Kijeva za evakuacijo civilistov v Mariupolj poslala 45 avtobusov.

Mesto ob Azovskem morju je od začetka marca obkoljeno z ruskimi vojaki. Po ukrajinskih informacijah je v zaradi ruskega obleganja uničenem mestu še več kot 100.000 ljudi. Pred vojno je tam živelo skoraj 440.000 ljudi.

Dogovorjena sta bila tudi dva humanitarna koridorja v mestih Melitopolj in Enerhodar v regiji Zaporožje, ki ju prav tako zasedajo ruske enote, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Evakuacijskim kolonam iz treh mest se lahko pridružijo ljudje z osebnimi avtomobili.

"Naša vojska zagotavlja popolno prekinitev ognja," je dejala Vereščukova.

Ukrajinska in ruska stran sta sicer že večkrat skušali vzpostaviti humanitarne koridorje za umik iz Mariupolja, ki so ga ruske sile medtem že praktično zravnale z zemljo. A iz mesta se je lahko umaknilo le nekaj sto ljudi, nato pa je prišlo do kršitev dogovora o prekinitvi ognja, za kar sta obe strani obtoževali druga drugo. Poleg tega so Rusi omogočali umik le na svojo stran, ne pa proti ukrajinski.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je danes sporočil, da se pripravlja na to, da bi v petek pomagal pri varnem odhodu civilistov iz Mariupolja, če se obe strani strinjata s pogoji, poroča AFP.

"Zaradi logističnih in varnostnih razlogov bomo jutri, v petek, pripravljeni voditi operacijo varnega prehoda, če se vse strani strinjajo z natančnimi pogoji, vključno s potjo, časom začetka in trajanjem" evakuacije, so sporočili.

"Obupno pomembno je, da se ta operacija izvede. Od tega so odvisna življenja več deset tisoč ljudi v Mariupolju," je v izjavi zapisal ICRC. "Naše ekipe trenutno potujejo z vnaprej pripravljeno pomočjo in medicinskimi pripomočki, da bodo pripravljene olajšati varen prehod civilistov iz Mariupolja," so sporočili.

V mestu je namreč ujetih več deset tisoč civilistov, ki živijo ob pomanjkanju hrane, vode in zdravil, prejšnji poskusi dogovora o humanitarnem koridorju pa so kljub mednarodnemu pritisku propadli.

ICRC je v začetku tega tedna sporočil, da je podal podrobne predloge za varen prehod civilistov iz Mariupolja, da bi olajšal trpljenje v mestu, vendar neuspešno.

"Za civiliste se čas v Mariupolju in na drugih frontnih območjih, kjer so zdaj že tedne brez humanitarne pomoči, izteka," opozarja ICRC. Vojske na terenu morajo civilistom in humanitarnim organizacijam dati zagotovila za varno evakuacijo tistih, ki želijo oditi, poudarja ICRC.