bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

kosir1 Njena.si

Jure Košir izgubil očeta

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zelenski: Ruska vojska se s premeščanjem pripravlja na silovit napad na vzhodu in jugu države

Deli na:
Zelenski: Ruska vojska se s premeščanjem pripravlja na silovit napad na vzhodu in jugu države

Volodimir Zelenski - Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je posvaril, da se ruska vojska s premeščanjem pripravlja na silovit napad na vzhodu in jugu države. Na tem območju je tudi oblegano mesto Mariupolj, kjer pa naj bi danes le izvedli evakuacije civilistov. Medtem ukrajinska vojska beleži uspehe v drugih delih države.

"Vemo, da se umikajo z območij, kjer jih premagujemo in se osredotočajo na druga, ki so zelo pomembna in kjer je lahko za nas težje," je povedal Zelenski v svojem nočnem videonagovoru. "V Donbasu in Mariupolju, v smeri Harkova se kopiči ruska vojska za morebitne napade, silovite napade," je dodal.

Je pa Zelenski v nagovoru sporočil še, da je odpustil dva višja predstavnika ukrajinske obveščevalne agencije, saj da sta izdajalca. "Nimam se časa ukvarjati z izdajalci, ampak sčasoma bodo vsi kaznovani," je dodal.

Da Rusija premešča svoje sile, trdijo tudi v Washingtonu in v zvezi Nato, kjer prav tako opozarjajo na kopičenje sil na vzhodu. Podobno je ukrajinski generalštab sporočil, da Rusija poskuša vzpostaviti upravno strukturo na zasedenih območjih na vzhodu in jugu države.

Mesto Mariupolj na jugu Ukrajine je eno od strateško bolj pomembnih mest, ki jih želi Rusija zavzeti, da bi lahko tako vzpostavila kopensko povezavo med priključenim polotokom Krim in zavzetimi območji na vzhodu Ukrajine. Iz uničenega mesta naj bi danes rešili preostale civiliste. Prejšnji poskusi evakuacije so propadli, naj bi pa Rusija danes dovolila izvedbo humanitarnih koridorjev, ki jih bo organiziral Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC). Z več deset avtobusi naj bi rešili civiliste na varno v Zaporožje, obenem pa želijo na območje mesta spraviti tovornjake s humanitarno pomočjo.Da bodo danes koridorji odprti, so potrdili tudi v ruskem obrambnem ministrstvu. Odprli naj bi se ob 10. uri po lokalnem času (ob 9. po srednjeevropskem času).

Drugod po državi pa naj bi ukrajinska vojska beležila uspehe. V zadnjih nekaj dnevih naj bi osvobodila enajst krajev na območju Hersona. Uspelo jim je zavzeti tudi rusko vojaško opremo, med drugim tank. Tudi na širšem območju Kijeva ruski vojski ni uspelo prevzeti novih območij, razmere pa se izboljšujejo. Tako naj bi jim v prestolnici uspelo znova vzpostaviti civilno infrastrukturo, delujejo tudi storitvene dejavnosti in trgovine.

Še naprej pa je pod močnim obstreljevanjem vzhodni Harkov. Ruske sile naj bi bile neuspešne še na območju Mikolajiva. Navedbe ukrajinskega generalštaba sicer ni možno neodvisno preveriti, opozarja nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinska vojska pa naj bi medtem napadla skladišče nafte v ruskem mestu Belgorod, okoli 30 kilometrov od meje z Ukrajino. Regionalni guverner trdi, da so ukrajinski helikopterji napadli skladišče, kjer sedaj gori. V napadu naj bi bile ranjeni dve osebi. Ukrajina sicer ni prevzela odgovornosti za napad, poroča britanski BBC.