nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajinska vlada danes na obisku v Bruslju

Deli na:
Ukrajinska vlada danes na obisku v Bruslju

Foto: Reuters

EU in Ukrajina še naprej krepita stike pred predsedniškimi volitvami 25. maja. Ukrajinska vlada pod vodstvom Arsenija Jacenjuka bo danes prvič na obisku pri Evropski komisiji v Bruslju. Ukrajino pa bo po predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu danes obiskal še nemški zunanji minister Frank Walter Steinmeier.

Glavna tema pogovorov bo priprava predsedniških volitev v Ukrajini 25. maja, ki so z vidika unije pomembna prelomnica za Ukrajino in bodo tudi ključen mejnik pri odločanju unije o gospodarskih sankcijah proti Rusiji.

V tem kontekstu bo pomembno dogajanje po izvedbi referendumov o neodvisnosti v regijah Doneck in Lugansk, ki sta že sporočili, da predsedniških volitev ne bosta izvedli. Za EU je "tako imenovani referendum" o neodvisnosti nezakonit in ga ne priznava.

Sicer pa bodo predstavniki Kijeva in EU govorili o vseh vidikih ukrajinske krize - o finančni, gospodarski in politični podpori unije Ukrajini ter o poteku nacionalnega dialoga pod okriljem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

V okviru obiska ukrajinske vlade se bosta v Bruslju sestala tudi evropski komisar za energijo Günther Oettinger in ukrajinski minister Jurij Prodan, ki bosta v senci ruske grožnje z ustavitvijo dobave plina razpravljala o energetskih vprašanjih.

V Bruslju bo sicer danes tudi sestanek ministrov EU, pristojnih za evropske zadeve, ki imajo na dnevnem redu priprave na junijski vrh unije in deseto obletnico velike širitve. Slovenijo bo zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Igor Senčar.