evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajinska opozicija grozi s prehodom v ofenzivo

Deli na:
Ukrajinska opozicija grozi s prehodom v ofenzivo

Foto: Reuters

Ukrajinski protestniki bodo danes prešli v ofenzivo, če ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ne bo popustil, je pred več deset tisoč protestniki na Trgu neodvisnosti v Kijevu napovedal vodja opozicije Vitalij Kličko. Predsednik bi po njegovih besedah lahko krizo razrešil brez prelivanja krvi z razpisom predčasnih volitev.

Drugi opozicijski voditelj Arsenij Jacenjuk, ki je blizu zaprti bivši premierki Juliji Timošenko, pa je oblastem dal 24 ur časa, da preprečijo "prelivanje krvi".

"Obstajata dve rešitvi: končati prelivanje krvi in ohraniti pri življenju vse, ki so na Majdanu. Za to rešitev ostaja na voljo 24 ur. Če pa te poti ne bodo izbrali, jim v svojem imenu sporočam: ne bom živel v sramoti. Vsi skupaj bomo šli naprej, tudi če bo rezultat tega krogla v glavi," je dejal pred zbranimi protestniki.

Poslanka Ina Bogloslovska pa je člane vladajoče stranke pozvala, naj se tako kot ona pridružijo opoziciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Prti temperaturah minus deset stopinj in ob sneženju se je včeraj zvečer na Majdanu, ki je nekaj sto metrov oddaljen od kraja, kjer so v zadnjih treh dneh potekali srditi spopadi med protestniki in policijo, zbralo več deset tisoč protestnikov. Včeraj so ti spopadi zahtevali prve smrtne žrtve, najmanj dve, po navedbah opozicije pa pet.

Protestniki, ki na trgu vztrajajo že dva meseca, so barikade okoli trga še utrdili z gumami in vrečami snega, še navaja AFP.

Kličko, Jacenjuk ter še en vodja opozicije Oleg Tjanjbokov so se sicer včeraj na pogovorih sestali z Janukovičem. Triurne pogovore so v predsednikovem uradu označili za "prvi korak" v pogajalskem procesu. Po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass, naj bi pogovore nadaljevali danes, saj je vlada odločena doseči mirno rešitev konflikta.

Jacenjuk je po navedbah Itar-Tassa po srečanju dejal, da so govorili o odstopu vlade premiera Mikole Azarova in da bo Janukovič morda premiera poklical iz Davosa, kjer se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma. Danes naj bi se tako znova sestali in še naprej govorili o odstopu vlade in o razveljaviti 16. januarja sprejete sporne zakonodaje, ki je uperjena proti protestnemu gibanju in ki je podžgala zadnje nasilne proteste. Tjanjbokov pa je dejal, da Janukovič ni pokazal nobene pripravljenosti na izpolnitev zahtev opozicije in da so zato odkorakali s sestanka.