Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajinska policija brutalno nad demonstrante; opozicija za predčasne volitve

Deli na:
Ukrajinska policija brutalno nad demonstrante; opozicija za predčasne volitve

Foto: Reuters

Ukrajinska opozicija je pozvala k predčasnim predsedniškim in parlamentarnim volitvam. Za to se se odločili potem, ko je policija včeraj nasilno razgnala protestnike, ki so v Kijevu zahtevali odhod predsednika Viktorja Janukoviča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je novinarjem včeraj dejal vodja opozicijske stranke Domovina Arsenij Jancenjuk, zahtevajo odhod notranjega ministra, preiskavo njegovih dejanj in kazenski pregon zoper njega, odstop vlade in predsednika ter predčasne predsedniške in parlamentarne volitve.

Tri opozicijske stranke - poleg Domovine še Udar Vitalija Klička in Svoboda - so se po njegovih besedah odločile ustanoviti "štab narodnega upora", začeli pa so tudi s pripravami na splošno stavko. Napovedal je še, da se bodo srečali z veleposlaniki držav članic EU.

Voditelji treh glavnih proevropskih opozicijskih strank so se sestali, potem ko je policija zjutraj nasilno razgnala množico približno 1000 protestnikov, ki so na Trgu neodvisnosti zahtevali odhod Janukoviča.

Protestniki že več dni nasprotujejo njegovi odločitvi, da se odpove podpisu pridružitvenega sporazuma z EU. Do njega naj bi prišlo na vrhu, ki je v Vilniusu potekal minuli četrtek in petek.

Številni naj bi bili v včerajšnjem posredovanju policije ranjeni, aretirali naj bi najmanj 35 ljudi.



Evropska unija je "ostro obsodila" nasilno posredovanje policije. Visoka zunanjepolitična predstavnica Catherine Ashton in evropski komisar za širitev Štefan Füle sta v skupnem sporočilu pozvala državo k "spoštovanju svobode izražanja in zborovanja".

Že pred tem je dogodek obsodilo tudi litovsko predsedstvo EU. "Ukrajinsko vlado pozivamo, naj spoštuje človekove pravice in načela pravne države," je v sporočilu zapisal litovski zunanji minister Linas Linkevicius.

Nasilje nad miroljubnimi protestniki so obsodile tudi ZDA in tako kot EU Kijev pozvale k spoštovanju svobode izražanja in zborovanja. "Nasilje in zastraševanje ne bi smela imeti mesta v današnji Ukrajini," je dejala tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki.

Iz Janukovičevega urada se na dogodke niso odzvali, ukrajinski premier Mikola Azarov pa je prek Facebooka izrazil "ogorčenje in zaskrbljenost" ter obljubil temeljito preiskavo.

Protesti, ki trajajo že več dni, naj bi se kljub temu v nedeljo nadaljevali. Tudi zaprta nekdanja premierka Julija Timošenko je včeraj pozvala k novim protestom in mirni menjavi oblasti.