nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajina si je s predplačilom plin zagotovila do ponedeljka

Deli na:
Ukrajina si je s predplačilom plin zagotovila do ponedeljka

Foto: Reuters

Ruski plinski velikan Gazprom je včeraj od ukrajinske energetske družbe Naftogaz prejel predplačilo za plin v višini 15 milijonov dolarjev. Znesek bo zadostoval za dobavo do vključno ponedeljka, je pojasnil ruski minister za energetiko Aleksander Novak. Moskva je ob tem potrdila udeležbo na ponedeljkovem plinskem pogovoru z Ukrajino in EU.

Ukrajinsko predplačilo bo po navedbah Gazproma zadostovalo za dodatnih 24 ur, poroča ruska tiskovna agencija Tass. To je potrdil tudi Novak.

"Ukrajini je rok za predplačilo zdaj prestavljen za en dan. Plačajo lahko tudi za torek. To je zdaj odvisno od njih. Rusija se ravna po dogovoru, mi ga ne kršimo. Če želijo plin, ga morajo plačati," je na gospodarskem forumu v sibirskem Krasnojarsku dejal ruski minister.

Če novih predplačil ne bo, ni izključil zaprtja plinske pipice.

Ukrajina bo torej plin zdaj dobivala do vključno 2. marca, ko je v Bruslju predvideno tristransko srečanje Rusije, Ukrajine in EU.

Moskva je udeležbo v plinskem pogovoru že potrdila, navedbe ruske tiskovne agencije Ria Novosti povzema francoska tiskovna agencija AFP. Novak je ob tem pojasnil, da bo govora o različnih vprašanjih.

Že pred tem so prisotnost na pogovorih napovedali tudi v Kijevu. Ukrajinsko delegacijo bo vodil energetski minister Volodimir Demčišin.

Novi plinski zapleti med državama so vzniknili minuli teden, ko je začel Gazprom neposredno dobavljati plin na predele vzhodne Ukrajine, ki so pod nadzorom proruskih separatistov, pri tem pa zahteval, da račune poravna Kijev.