GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ugrabitelj iz Clevelanda: Nisem pošast, dekleta so me sama prosila za seks

Deli na:
Ugrabitelj iz Clevelanda: Nisem pošast, dekleta so me sama prosila za seks

Foto: Reuters

Sodnik Michael Russo je včeraj potrdil dogovor med tožilstvom in odvetniki Ariela Castra ter 53-letnemu ugrabitelju treh deklet na sodišču v Clevelandu izrekel kazen dosmrtnega zapora zaradi umora. Povrhu mu je izrekel skupaj še okoli tisoč let zapora zaradi ugrabitev in drugih kaznivih dejanj. Castro tako zagotovo ne bo nikoli več zapustil zapora.

Castro se je v izjavi pred izrekom kazni opravičil žrtvam in vsem, ki jih je prizadel, vendar odločno zanikal, da bi bil "pošast", kot ga prikazujejo žrtve in tožilstvo. Dejal je, da je bil v mladosti žrtev spolnih zlorab in da je spolni odvisnik, nikakor pa ni nasilen, še manj morilec.

Ko je sodnik potrdil kazen dosmrtnega zapora zaradi umora, ker je eno od ugrabljenih žensk večkrat prisilil v splav, mu je Castro vskočil v besedo in dejal, da ni morilec. Po tej točki obtožnice naj bi priznal le zato, da bo vsega skupaj čim prej konec in da žrtvam prihrani dodatno trpljenje.

S priznanjem se je Castro sicer hkrati izognil nevarnosti, da bi bil obsojen na smrt.

Castro je najprej leta 2002 ugrabil takrat 20-letno Michelle Knight. Z obljubo, da ima doma mladega psička za njenega sina, jo je zvabil v svojo hišo, ki je bila naslednjih 11 let njen zapor. Knightovo je najprej zadrževal vklenjeno v kleti in jo posiljeval. To je bil njegov način "udomačitve", enako je namreč kasneje postopal tudi z drugima dekletoma.

Leta 2003 je nato ugrabil takrat 16-letno Amando Berry in leta 2004 še takrat 14-letno Gino DeJesus. Dekleta je imel zaklenjena v svoji hiši in je z njimi počel, kar mu je padlo na pamet. Najhujše zlorabe je sicer trpela Knightova, ki jo je večkrat prisilil v splav in jo je najbolj pretepal.


Tožilci so pred izrekom kazni opisali Castrova dejanja tudi na podlagi dnevniških zapisov ene od ugrabljenih in sodnik je na koncu dejal, da takšnih razmer, kot so jih trpele ujetnice, ne bi dopuščali v nobenem zaporu. Bile so kot vojne ujetnice, vklenjene v verige, ki so strahoma čakale, da se bo Castro v nedeljo vrnil iz cerkve in jih začel zlorabljati.

Hranil jih je le enkrat na dan, plastična stranišča, ki jih je namestil po sobah, je redko praznil. Grozil jim je z orožjem in opisoval, kaj vse jih čaka, če ga ne bodo ubogale. Enkrat jih je vse za tri dni celo zaklenil v avtomobil v garaži, medtem ko je imel v hiši obiske. Okna so bila opremljena z rešetkami ali zabita z deskami, na vratih ni bilo kljuk, ampak le ključavnice. Hiša je bila predelana, tako da so bile sobe skrite.

Dekleta so se rešila 6. maja, ko je Berryjeva uspela priti skozi ena od notranjih vrat v hiši in se prebiti do vhodnih vrat, od koder je poklicala na pomoč. Policisti so povedali, da so bila dekleta sestradana, bleda in prestrašena. A čez nekaj časa so se iz njih kar vsuli opisi zlorab.

"Moje življenje se sedaj šele začenja. Tvojega je konec. Vzel si mi 11 let življenja. Preživela sem 11 let pekla, ki se zate komaj začenja. Trpel ga boš za večno," je pred izrekom kazni povedala 32-letna Knightova.

Castro je v svoji izjavi odločno zanikal, da bi bil pošast. Trdil je celo, da je v njegovi hiši vladala lepa harmonija ter da so dekleta sama prosila za spolne odnose. "Nobena med njimi ni bila devica. Vsaka je imela več partnerjev pred mano," je dejal. Obenem je sicer trdil, da je spolni obsedenec in da je bolan.

Medtem ko je Knightovi preprečil, da bi rodila, je imel Castro z Berryjevo hčerko, ki ima danes šest let. Te več ne bo videl do smrti. Ima tudi starejšega sina, ki pa z očetom noče imeti nobenega opravka. Izrek kazni je trajal več ur, saj se je moral sodnik prebiti skozi 977 točk obtožnice, ki jih je Castru naložilo tožilstvo.