Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriško sodišče izreklo visoke kazni nekdanjim varnostnikom za pokol Iračanov

Deli na:
Ameriško sodišče izreklo visoke kazni nekdanjim varnostnikom za pokol Iračanov

Foto: Reuters

Ameriški zvezni sodnik Royce Lamberth je v ponedeljek v Washingtonu nekdanjemu varnostniku podjetja Blackwater Nicholasu Slattenu izrekel kazen dosmrtnega zapora zaradi pokola civilistov v Bagdadu leta 2007. Preostalo trojico obsojenih pa je poslal v zapor za po 30 let in en dan. Porota jih je spoznala za krive že oktobra lani.

Slatten je dobil dosmrtni zapor, ker je prvi odprl ogenj na civiliste na bagdadskem trgu Nisur. Za njim so začeli na neoborožene ljudi streljati še preostali trije in umrlo je 14 civilistov, ranjenih pa jih je bilo 17. Slatten je bil obsojen za naklepni umor, preostali trije (Paul Slough, Evan Liberty in Dustin Heard) pa za uboj.

Lamberth je zavrnil prošnje odvetnikov obsojenih, naj bo prizanesljiv, obenem pa tudi prošnje tožilcev za strožje kazni. Na koncu je izrekel najnižje možne kazni glede na zakon in dejal, da so kazni glede na resnost zločina ustrezne.

Odvetniki so skozi proces trdili, da so se varnostniki počutili ogrožene in so bili napadeni, tožilci pa so vztrajali, da sovražnika na trgu ni bilo, obsojenci pa nikoli niso pokazali obžalovanja za svoja dejanja ali prevzeli odgovornosti.

Odvetniki so se sklicevali na to, da imajo obsojenci družine in so uporabili orožje po nalogu State Departmenta, ki jih je najel za varovanje diplomatskih konvojev v nemirnem Bagdadu. Sodnik pa je pojasnil, da so podobnih kazni deležni tudi policisti v ZDA, ki zagrešijo zločin z avtomatskim orožjem med opravljanjem svojega dela.

Postopek z izrekom sodbe ne bo končan, saj se nameravajo odvetniki obsojenih pritožiti.

Varnostnike so prvič obtožili leta 2008, vendar pa je sodnik primer zavrgel še pred začetkom sojenja. Zvezno prizivno sodišče je primer preverilo in odredilo nov proces. Varnostnike so znova obtožili šele oktobra 2013.

Pred izrekom kazni je Mohamed Kinani al Razak govoril o smrti svojega devetletnega sina, čigar fotografijo so prikazali na ekranih v sodišču. Zahteval je, naj sodišče Blackwaterju pojasni, kaj je zakon ter vprašal, kakšna je razlika med temi kriminalci in teroristi.