porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

strelec Dobra karma

Na nebu 22.11. ob 14.59 zavlada Strelec - brutalno...

nazare, valovi Svet24.si

VIDEO: Tako se spuščajo po orjaških valovih

porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

tanja balabanić Dobra karma

Tanja iz Kmetije: »Samo da bi me oče kdaj objel ...

indira Njena.si

Indira Ekić ni več blondinka

tom zupan Njena.si

Tako privlačen je postal Tom iz Kmetije

Svet

Uber prihodnje leto s testnimi taksi poleti v Melbournu

Deli na:
Uber prihodnje leto s testnimi taksi poleti v Melbournu

Koncept Uberjevega letečega avtomobila. - Foto: Reuters

Ameriško tehnološko podjetje Uber bo prihodnje leto začelo izvajati testne taksi vožnje po zraku v drugem največjem avstralskem mestu Melbourne. Ta bo s tem postal tretje mesto na svetu, po ameriških Dallasu in Los Angelesu, kjer Uber preizkuša svojo storitev Uber Air.

Uber Air naj bi v prihodnje zagotavljal taksi potniške prevoze z električnimi letali. Letalo za izvajanje testnih prevozov bo morala odobriti avstralska agencija za civilno letalstvo. V agenciji so za radio ABC Melbourne zatrdili, da bodo pred začetkom delovanja v sodelovanju z Uberjem zagotovili, da bo storitev varna.

Testni poleti bodo stekli leta 2020, komercialno delovanje pa je predvideno za 2023, je v izjavi ta teden na tehnološki konferenci v Washingtonu sporočil Uber.

Regionalna generalna direktorica Uberja za Avstralijo, Novo Zelandijo in Severno Azijo Susan Anderson je pojasnila, da je testiranje na avstralskem trgu mogoče zaradi odprtosti tamkajšnje vlade. "To v kombinaciji z unikatnimi demografskimi in prostorskimi dejavniki Melbourna ter kulture inovacij in tehnologije to mesto naredi popolno za tretje mesto za Uber Air," je pojasnila.

Uberjeva letala bodo vzletala in pristajala vertikalno na točno določenih mestih. S storitvijo bi lahko čas potovanja med melbournskim letališčem in središčem mesta skrajšali na okoli 10 minut; zdaj lahko glede na stanje v prometu za 19 kilometrov avtomobil porabi od 25 minut do polno uro.Podjetje trenutno svoje letalo še razvija, in sicer v sodelovanju z ameriško vesoljsko agencijo Nasa, ameriško vojsko, brazilskim Embraerjem in slovenskim Pipistrelom.

Uber je sicer prejel tudi dovoljenje regulatorjev za začetek testiranja dostave hrane z droni v okviru storitve Uber Eats v ameriškem San Diegu. Iz logističnih razlogov dron hrane ne bo dostavil neposredno končnemu uporabniku, ampak jo bo odložil na varni lokaciji, kjer jo bo prevzel voznik Uber Eats in dokončal naročilo.

Uber in švedski Volvo, ki je sicer v lasti kitajskega Geelyja, pa sta na konferenci tudi predstavila samovozeči avtomobil, ki sta ga razvila skupaj, in sicer gre za športnega terenca XC90. Ob tem so v Uberju poudarili, da še niso pripravljeni na ulice poslati samovozečih avtomobilov, vendar pa je to dolgoročni cilj.

Volvo pričakuje, da bo do polovice prihodnjega desetletja ena tretjina vseh prodanih avtomobilov avtonomnih.

loading...
Loading...