Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Avstriji Uber odprl podružnico; v Sloveniji ni prioriteta

Deli na:
V Avstriji Uber odprl podružnico; v Sloveniji ni prioriteta

Na Dunaju so se konec julija uporabniki priljubljene storitve za naročanje prevozov Uber morali teden dni znajti brez storitev istoimenskega ameriškega podjetja. Uber je namreč moral, preden je znova zagnal storitev, v Avstriji odpreti podružnico. V Sloveniji prihod Uberja trenutno ni prioriteta, pravijo na ministrstvu za infrastrukturo.

Uber je imel konec julija težave na Dunaju, saj je moral za skoraj teden dni ukiniti svoje storitve v avstrijski prestolnici. Razlog je bila odločitev sodišča, v skladu s katero je moralo ameriško podjetje za delovanje v Avstriji ustanoviti podružnico v tej državi in pridobiti ustrezna dovoljenja, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Po skoraj tedenskem premoru je Uber na Dunaju svojim strankam obljubil za 30 odstotkov cenejše storitve v obdobju dveh tednov. Podjetje je obljubilo tudi, da bo "dober partner avstrijski državi, voznikom in uporabnikom". Uber po novem v Avstriji deluje z lokalno podružnico, ki je tudi zavezanka za plačilo davkov, ter ustrezno licenco za opravljanje prevozov.

Ameriško tehnološko podjetje je v Avstriji že dolgo v sporu s taksisti, tudi začasno prepoved opravljanja storitev mu je "zakuhala" taksi centrala 40100. Sicer v Avstriji Uber izvaja pilotno fazo prevozov tudi v Salzburgu, Gradcu in Linzu, a po enotedenski prekinitvi storitve v teh mestih ni ponovno zagnal.


V Avstriji so pred kratkim potrdili zakonodajo, ki izenačuje status taksijev in najemnih vozil in predvideva ukinitev možnosti prilagajanja cen. Vsi izvajalci prevozov z osebnim avtomobilom bodo morali od septembra 2020 upoštevati enotno tarifo in tudi pridobiti licenco. Uber tako ne izključuje možnosti popolnega umika iz Avstrije.

V Sloveniji je bilo doslej več poskusov, da bi odprli vrata Uberju in podobnim storitvam za prihod v državo, vendar bi to terjalo spremembo zakonodaje. V Uberju so zagotavljali, da si želijo v Ljubljani ponuditi celovito licencirano storitev, ki bi bila v skladu z vsemi zakoni in drugimi predpisi. A soglasja v državnem zboru o primerni rešitvi doslej še ni bilo; nazadnje je propadel poskus SDS konec leta 2017.

Aktualna vlada se sicer vprašanja Uberja loteva počasi. "Trenutno prioritetno vlagamo vse napore v izboljšanje javnega potniškega prometa," so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo. "Na strokovni ravni pa preučujemo tudi koncepte dopolnjevanja javnega potniškega prometa z novimi oblikami mobilnosti, kamor sodijo tudi razne platforme za povezovanje povpraševanja in ponudbe," so dodali.

Na ministrstvu za infrastrukturo zagotavljajo še, da so načeloma naklonjeni konceptom in storitvam iz konteksta delitvene ekonomije, ki prispevajo k ciljem trajnostne mobilnosti.