Andrej Škufca Odkrito.si

Ah, ljubezen! Andrej Škufca se je tako potrudil ...

aura Svet24.si

Test: kakšna je vaša avta?

vesolje Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 17. do 23....

puška Svet24.si

Jože navsezgodaj skrit za grmovjem čakal, da je ...

saša1 Svet24.si

Sašo smo ujeli v objemu še mlajšega moškega!

profimedia-0446249181 Najstnica.si

Nova ljubezen Justina Bieberja

Marko Vozelj Njena.si

Čustveni dan za Marka Vozlja

Svet

Tusk brutalno nad pobudnike brexita brez načrta: V peklu je zanje pripravljen poseben prostor

Deli na:
Tusk brutalno nad pobudnike brexita brez načrta: V peklu je zanje pripravljen poseben prostor

Foto: Profimedia - Donald Tusk

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je po današnjem srečanju z irskim premierjem Leom Varadkarjem v Bruslju dejal, da je za pobudnike brexita v peklu pripravljen poseben prostor. Izrazil je sicer upanje, da bo britanska premierka Theresa May v četrtek v Bruslju predstavila "realističen načrt" za izhod iz slepe ulice, v kateri so se znašli.

"Razmišljam, kako je videti poseben prostor v peklu za pobudnike brexita, ki niso imeli niti osnutka načrta, kako ga varno izpeljati," je dejal Tusk, kot so sporočili iz Evropskega sveta.

Ob tem je izpostavil, da je trenutno najpomembnejša naloga preprečiti izstop Velike Britanije iz Evropske unije brez dogovora. Ponovil je, da je stališče EU27, ki je izraženo v izstopnem sporazumu in politični izjavi o prihodnjih odnosih, jasno. Znova je tudi poudaril, da so evropski voditelji na decembrskem vrhu jasno odločili, da se o izstopnem sporazumu ni več možno pogajati.

To sta v skupni izjavi po srečanju poudarila tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in Varadkar, ki sta izpostavila, da je sporazum najboljši in edini možen dogovor.

"Upam, da bomo jutri od britanske premierke slišali realistične predloge, kako se rešiti iz slepe ulice, v kateri se je znašel urejen izstop Združenega kraljestva iz EU po zadnjih glasovanjih v spodnjem domu britanskega parlamenta," pa je povedal predsednik Evropskega sveta.

Glavna prioriteta za nas ostaja vprašanje meje na irskem otoku in ohranitev miru v skladu z velikonočnim mirovnim sporazumom. "EU je predvsem mirovni projekt, ne bomo se igrali z mirom," je dejal in poudaril, da zato EU vztraja pri varovalu za preprečitev trde meje med Severno Irsko in Irsko. "Dajte nam verjetno zagotovilo za mir na Severnem Irskem in Združeno kraljestvo bo lahko EU zapustilo kot zaupanja vreden prijatelj," je še izpostavil.

Besede Tuska so v Londonu naletele na oster odziv. Predstavnica britanske vlade Andrea Leadsom je zahtevala opravičilo, oster pa je bil tudi glavni zagovornik britanskega izstopa iz EU Nigel Farage.
                  
Leadsomova, ki kot članica vlade skrbi za odnose s poslansko zbornico, je zahtevala opravičilo za "sramotne in zlobne" komentarje. "Prepričana sem, da bo po razmisleku želel, da tega ne bi storil," je povedala za britanski BBC. Leadsomova je sicer tudi sama goreča zagovornica brexita."Po brexitu bomo osvobojeni neizvoljenih, arogantnih bahačev, kot ste vi, in vodili svojo državo. To mi zveni bolj kot nebesa," pa je na Twitterju zapisal Farage.

Kritična je bila tudi evroskeptična poslanka britanskih konservativcev Andrea Jenkyns, ki je dejala, da imajo načrt. "Nismo omejeni v naši majhni EU mentaliteti. Naj pride globalna Britanija, imeli bomo globalno prosto trgovino. Medtem pa boste vi še naprej spremljali skupen, neprestan padec neprilagodljivega trgovinskega bloka EU," je poudarila na Twitterju.

"Občutek za odgovornost nam sicer pravi, da se moramo pripraviti tudi na morebiten fiasko. Z irskim premierjem sva govorila tudi o potrebnih ukrepih v primeru brexita brez dogovora," je danes še povedal Tusk.

Tudi predsednik komisije in irski premier sta zagotovila, da bodo okrepili priprave na morebiten izstop brez dogovora. Komisija je pripravljena podpreti Irsko pri iskanju odgovorov na izzive, s katerimi bo soočena ta država in njeni prebivalci, piše v skupni izjavi.

"Medtem ko pričakujemo, da varovalo ne bo nikoli uporabljeno, smo se danes znova strinjali, da potrebujemo pravno zagotovilo, da ne bo znova trde meje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že po srečanju s Tuskom povedal irski premier. To sta potrdila tudi z Junckerjem.

Evropska voditelja bosta v četrtek sprejela tudi britansko premierko, ki bo skušala doseči spremembe glede irskega varovala. Pred dnevi dejala, da si bo v Bruslju, oborožena s svežim mandatom in novimi idejami, prizadevala za pragmatične rešitve, ki bi prepričale tako EU kot britanski parlament pred novim odločanjem, predvidenim prihodnji teden.

V torek je v Belfastu zatrdila, da bo storila vse, da se bo izognila ponovni uvedbi nadzora na meji med Irsko in Severno Irsko.

Loading...