Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turisti ogrožajo naravo na Antarktiki

Deli na:
Turisti ogrožajo naravo na Antarktiki

Foto: Reuters

Vse večje število turistov ogroža okolje na Antarktiki, zato je nujno potrebna zakonska ureditev, so na nedavnem letnem srečanju v Buenos Airesu opozorili predstavniki 53 držav članic pogodbe o Antarktiki. "Ta dejavnost ustvarja veliko motenj ... približujemo se množičnemu turizmu, ki je nevaren za ekosisteme," so opozorili.

Ker področje turizma na Antarktiki ni urejeno, potovalne agencije ponujajo izlete v regijo na čolnih, ki so včasih opremljeni s helikopterji ali podmornicami, je na srečanju povedala francoska veleposlanica za Arktiko in Antarktiko Segolene Royal.

V času avstralskega poletja 2016/17 je Antarktiko obiskalo približno 44.000 turistov, medtem ko so jih v sezoni 1995/96 našteli le 9000. Obisk raste že sedem let zapored in med lanskim novembrom in letošnjim marcem se je ta številka prvič doslej povzpela nad 50.000.

Iz Mednarodnega združenja potovalnih agencij za Antarktiko so v teh dneh sporočili, da je ledeno celino v omenjenem obdobju obiskalo 51.707 turistov, kar je 17 odstotkov več kot v sezoni 2016/17. S približno tretjinskim deležem prevladujejo Američani, 16 odstotkov turistov prihaja s Kitajske in 11 odstotkov iz Avstralije.

Vendar pa zahteve po zakonski ureditvi dejavnosti ne pomenijo prepovedi turizma, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala nekdanja francoska ministrica za okolje. Šlo naj bi zgolj za to, da se zagotovi izvajanje turistične dejavnosti v skladu s pogodbo o Antarktiki in njenim protokolom o varstvu okolja.

Predstavniki držav članic pogodbe o Antarktiki, katere poslanstvo je urejanje dejavnosti človeka na celini, so srečanje v Buenos Airesu izkoristili tudi za priložnost, da poskušajo spodbuditi znanstveno sodelovanje med državami, ki imajo na tamkajšnjem ledu skupaj približno 100 raziskovalnih baz.